Waarom is dit belangrijk?
Zowel bedrijven als particulieren zijn steeds vaker geconnecteerd met het internet. Daardoor genereren we met z’n allen enorm veel data: elke twee jaar verdubbelt de hoeveelheid. Op dit moment zijn data vooral waardevol voor grote spelers als Google of Facebook, die ze gebruiken voor commerciële toepassingen. Door te evolueren van een data-economie naar een data sharing economy, waarin bedrijven en overheden hun data met anderen delen, ontstaat een enorm potentieel voor innovatie.
Het idee is dat consumenten en bedrijven die gegevens genereren via een apparaat, of het nu een mobiele telefoon, een auto of een apparaat is dat via internet met andere apparaten in contact staat via het internet of things, gratis toegang zouden moeten krijgen tot die gegenereerde data. Die data sharing-economie biedt de technologische industrie een scala nieuwe kansen, die we ten volle willen benutten. Als bedrijven – ook kleinere bedrijven en start-ups – toegang krijgen tot grote hoeveelheden data, kunnen ze innovaties met een grote maatschappelijke meerwaarde realiseren. Een voorbeeld: als alle Europese ziekenhuizen hun datasets zouden delen, zouden bedrijven veel accuratere algoritmes kunnen creëren om bijvoorbeeld COVID-19 op te sporen op een röntgenfoto aan de hand van AI.

De free flow of data die daarvoor nodig is, ondervindt vandaag nog heel wat hindernissen. Zo is er een gebrek aan open data vanuit overheidsorganisaties zoals vervoersmaatschappijen. Om datagedreven innovaties mogelijk te maken, werkt de EU tegen 2030 aan een eengemaakte markt, waar data van overheden, bedrijven en particulieren vlot, veilig en correct gebruikt worden voor het algemeen belang.
Vanuit de technologische industrie zijn we onder meer partner in het internationale samenwerkingsproject Gaia-X, waarin het bedrijfsleven, wetenschap en overheid samenwerken aan de data-infrastructuur van de toekomst. Het doel: een open, transparent en veilig digitaal ecosysteem, waarin data en diensten beschikbaar kunnen worden gesteld, verzameld en gedeeld. We werken ook mee aan de European Data Spaces voor sectoren zoals milieu, energie en landbouw. Met die dataruimtes wil de EU beter gebruikmaken van overheidsdata voor onderzoek voor het algemeen belang, de uitwisseling van data door individuen ondersteunen en structuren opzetten waarmee belangrijke organisaties data kunnen uitwisselen.
Technologische ontwikkelingen voor een gestroomlijnde data-economie
Vanuit de technologische industrie willen we helpen om het potentieel van de data sharing-economie te ontgrendelen en zo meer toegevoegde waarde te creëren in deze economie
- Dankzij de technologische applicaties uit onze sector zijn bedrijven en overheden in staat om op ongekende schaal gebruik te maken van gegevens om hun activiteiten te verbeteren en verder te ontwikkelen. Denk aan het gebruik van gegevens om AI-algoritmes te trainen, maar ook aan de enorme toename aan internet of things-toepassingen. Data liggen aan de basis om al die innovaties mogelijk te maken.
- Datasoftware die de technologische industrie ontwikkelt, leidt tot optimalisaties en kostenbesparingen in zowat alle industrietakken. Zo laten innovatieve data-applicaties en -software toe om een beter inzicht te verwerven in industriële processen, om installaties beter af te stemmen op de productievereisten en om mankementen in procesinstallaties gericht op te sporen. Door data te verzamelen en goed te managen, kunnen industriële installaties preventief gescreend en hersteld worden. Dat resulteert in een langere levensduur van een installatie.
- Heel wat Belgische bedrijven, ook in de maakindustrie, werken aan data-gerelateerde businessmodellen. Momenteel gebruiken ze hun gegevens vooral intern, om hun eigen producten en diensten te verbeteren. Mits ze een bruikbaar verdienmodel hebben, kunnen bedrijven die data ook extern delen. Aanbieders van warmtepompen, zoals Daikin, kunnen bijvoorbeeld hun temperatuurmetingen delen en zo meewerken aan een gedetailleerde warmtekaart van België.
- Een technologische ontwikkeling met heel wat potentieel is de digital twin, een virtuele weergave van een fysiek object of een omgeving. Om een digital twin te creëren, zijn data van verschillende bronnen nodig. Momenteel zijn twee of drie bronnen vaak voldoende, omdat digital twins alleen nog maar gecreëerd worden om heel specifieke problemen op te lossen, bijvoorbeeld om te bekijken welke schaduwen een gebouw zal werpen. In een uitgebreide data-economie zal het mogelijk worden om veel betere digital twins te creëren, die veel meer mogelijkheden bieden.
- Privacy en gegevensbescherming zijn dus niet meer weg te denken uit de hedendaagse bedrijfsvoering. En het belang ervan zal alleen nog maar toenemen. Ook op dat vlak faciliteert de digitale industrie bedrijven: we reiken technologische oplossingen aan om data beter te beschermen. We werken daarnaast aan applicaties om het vrije verkeer van persoonsgegevens binnen de EU vlot te laten verlopen en de overdracht naar derde landen te vergemakkelijken.
Engagement
- Tegen 2025 is 60% van de kmo-lidbedrijven aan de slag met data-analytics.
- In 2025 is de Belgische lokale data-economie goed voor 21 miljard euro.
Indicatoren
- Aantal lidbedrijven dat data-analytics toepast
- Waarde van de data-economie
Waar staan we vandaag?