Agoria’s zonnewagen benadrukt belang van partnerships

Partnerschappen zitten in het DNA van Agoria. Samen bereik je immers meer dan alleen. Zo is Agoria hoofdsponsor van het Agoria Solar Team, een team van ingenieursstudenten dat met de hulp van Belgische bedrijven een zonnewagen bouwt: “We willen de liefde voor technologie ook in de bredere samenleving uitdragen.”

Het Agoria Solar Team bestaat uit Belgische ingenieursstudenten die de meest innovatieve zonnewagen ter wereld willen bouwen. In 2019 behaalde het team nog de eerste plaats in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Agoria ondersteunt de deelnemende studenten met financiële middelen en praktische begeleiding.

Innovatieve challenge 

“Het Agoria Solar Team rekruteert elk jaar 20 ingenieursstudenten die hun studies een jaar willen onderbreken om een zonnewagen te bouwen en tegen andere toppers te racen”, zegt Ruben Holsbeekx, masterstudent Elektromechanica aan de KU Leuven. “Om de twee jaar bouwen we een nieuwe, verbeterde versie. Het team bestaat sinds 2004 en heeft al heel wat expertise opgebouwd.”

“Voor onze challenge hebben we natuurlijk ondersteuning nodig. Daarom gaan we om de twee jaar nieuwe partnerschappen aan. We nemen contact op met bedrijven, leggen ons project uit en vragen hen of ze ons willen steunen. Zo werken we bijvoorbeeld samen met professionele freesbedrijven, die onze aluminium onderdelen op maat kunnen maken. Momenteel is Agoria onze hoofdpartner. Daarnaast werken we samen met tal van andere sponsors en suppliers, zoals Siemens, Orange, Ford, Absolem, HP ... Veel bedrijven verbinden hun naam graag aan een duurzaam, innovatief en hoogtechnologisch project.”

“We verbinden mensen en bedrijven die door technologie geïnspireerd zijn”
Frederik Meulewaeter, Manager External Communications bij Agoria

Harten veroveren

Agoria werkt alvast graag samen met het Solar Team, zegt Frederik Meulewaeter, Manager External Communications. “Onze doelen lopen deels gelijk: jong ondernemerschap stimuleren, STEM-richtingen promoten, duurzame technologieën breder verspreiden … Als sectorfederatie wil Agoria een stap verder gaan dan vroeger. We komen uiteraard op voor onze leden uit de technologische industrie, maar vandaag willen we ook mensen en bedrijven verbinden die door technologie geïnspireerd zijn. We duiken dieper in de samenleving, want grote technologische evoluties zijn pas mogelijk als ook het grote publiek er de voordelen van inziet.”

“Om die rol te kunnen spelen, moet het publiek ons natuurlijk wel kennen. Daarom verbinden we de naam van onze organisatie aan het team en die van ons businesscenter BluePoint aan de zonnewagen. Daarnaast brengen we het team regelmatig in contact met andere potentiële partners die financiële, technologische of logistieke steun kunnen verlenen.”

Nog meer plannen

Het komende half jaar ondernemen Agoria en het team samen heel wat toffe acties. Meulewaeter: “We begeleiden samen de Solar Olympiade, een wedstrijd waarbij leerlingen uit middelbare scholen zelf een gadget op zonne-energie kunnen maken. De ingenieursstudenten van het Solar Team zijn ook goede ambassadeurs voor alles wat met STEM te maken heeft. Zeker de jonge vrouwen in het team kunnen andere meisjes inspireren. En in september volgt nog een race van zonnewagens in het buitenland.”

“Tegelijk werkt Agoria ook aan andere partnerschappen, vooral met bedrijven en onderwijsinstellingen. Zo hebben we recent een partnerschapsakkoord ondertekend met FIT, Flanders Investment and Trade. Samen zullen we technologiebedrijven begeleiden bij hun internationale expansie. Partnership zit in ons DNA, daar blijven we sterk op inzetten.”