De Audi-fabriek in Brussel is een echte voorloper als het gaat om elektrisch rijden. Niet alleen assembleert de Duitse luxe-autobouwer er verschillende elektrische modellen, de fabriek was ook de eerste binnen het Audi-concern die zich koolstofneutraal mocht noemen.
De auto-industrie schakelt volop over op de productie van elektrische voertuigen. Ook Audi Vorst gaat vol voor e-mobility: sinds het najaar van 2018 wordt er de e-tron gebouwd, de eerste volledig elektrische SUV van het merk. Begin 2020 startte er de productie van de e-tron Sportback. En onlangs raakte bekend dat ook de Q8 e-tron binnen een aantal jaren in Vorst van de band zal rollen.
Bijna 1 miljoen uren opleiding
Audi Brussels stond ook aan de wieg van BattMAN ReLife (Battery Monitoring Analysis Necessity), innovatieve software die de toestand van de batterij checkt wanneer de auto aan het eind van zijn levensduur is gekomen. Peter D’hoore, woordvoerder Audi Brussels: “BattMAN ReLife maakt in een paar minuten tijd een snelle analyse van de batterij. Op basis daarvan weten we of die kan worden hergebruikt of gerecycleerd moet worden. Ondertussen wordt deze software ingezet in de pilootinstallatie voor batterijrecycling in de vestiging van Volkswagen Group Components in Salzgitter.”
“Het is maar één voorbeeld van hoe de groep voortbouwt op de ervaring die we hier in Vorst opdoen. In 2020 zijn we door Agoria uitgeroepen tot Factory of the Future.”
Binnen het Audi-concern geldt Brussel als sleutellocatie inzake elektrische mobiliteit. Die status bereik je niet zomaar. D’hoore: “Onze werknemers hebben de voorbije jaren bijna 1 miljoen uren opleiding gekregen om hen voor te bereiden op de overgang naar elektrische voertuigen. We hebben ook stevig geïnvesteerd in digitalisering en in intelligente processen en producten om de transitie naar groene mobiliteit mogelijk te maken.”
Koolstofneutraal
De inspanningen van Audi Brussels passen in het programma Mission:Zero, waarmee Audi wil beantwoorden aan de SDG’s, de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Concreet wil het concern beter presteren op vier domeinen: minder koolstof uitstoten, zuiniger omspringen met water, efficiënter omgaan met natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit verbeteren.
“Onze werknemers hebben bijna 1 miljoen uren opleiding gekregen om hen voor te bereiden op de overgang naar elektrische voertuigen”
Peter D’hoore, woordvoerder Audi Brussels
D’hoore: “De eerste doelstelling – minder koolstof uitstoten – is al bereikt: sinds 2018 is onze fabriek in Vorst koolstofneutraal. Daarmee waren we de eerste binnen het Audi-concern, en wereldwijd zelfs de eerste in het premiumsegment. Ook hier spelen we intern een voorbeeldrol: tegen 2025 moeten alle Audi-vestigingen CO2-neutraal zijn.”
“Onze fabriek draait volledig op gecertificeerde groene stroom. Die is afkomstig van windturbines in België en van de 107.000 vierkante meter zonnepanelen op onze daken. We halen ook onze warmte uit hernieuwbare energie, meer bepaald uit biogas. De uitstoot die we toch nog veroorzaken, compenseren we door middel van koolstofkredietprojecten.”
Intussen worden ook de andere duurzaamheidsengagementen steeds concreter. Waterverbruik, grondstoffen, biodiversiteit: op al die terreinen werkt Audi aan het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk, zowel in de productie als in de logistiek. Zo heeft het concern in al zijn vestigingen projecten rond biodiversiteit lopen, ook in Brussel. In Woluwe werden bossen aangeplant en in de Brusselse haven kwamen er ‘plasticvallen’: die halen plasticafval uit het water, waarmee vervolgens zitbanken worden gemaakt voor op de fabriekssite.