BSH België vermindert energiearmoede bij kansarme gezinnen

BSH Home Appliances N.V. produceert duurzame huishoudapparaten. Om energiearmoede tegen te gaan, startte BSH recent met het circulaire-economieproject Papillon. Daarbij vervangt het bedrijf oude huishoudapparaten van kansarme gezinnen door nieuwe, energiezuinige toestellen van het merk Bosch voor een klein maandelijks bedrag. 

BSH produceert wereldwijd grote en kleine huishoudapparaten en maakt deel uit van de Bosch Groep. De groep investeert volop in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie en is sinds 2020 volledig CO2-neutraal. Met projecten als Papillon wil BSH enerzijds de kaart van hergebruik en recyclage trekken, en anderzijds energiearmoede tegengaan bij kansarme gezinnen. 

Duurzaam toestel huren

“In 2018 startten we het pilootproject van Papillon op in samenwerking met Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen. Het doel was toen om in een eerste fase 100 Bosch-huishoudapparaten te verhuren aan kansarme gezinnen. Dat zijn er inmiddels al meer dan 130”, zegt Bruno Vermoesen, Head of Office Governmental Affairs for Circular Economy.

"Het doel was om in een eerste fase 100 Bosch-huishoudapparaten te verhuren aan kansarme gezinnen. Dat zijn er inmiddels al meer dan 130"
Bruno Vermoesen, Head of Office Governmental Affairs for Circular Economy

“Voor 7 euro per maand kunnen de gezinnen 10 jaar lang rekenen op een full-service package. Doordat de nieuwe toestellen veel minder energie verbruiken, stoten ze minder CO2 uit en dalen de energiekosten. De komende jaren gaan we het systeem nog uitbreiden, want in Vlaanderen leven zo’n 120.000 gezinnen in armoede.”

Maximaal hergebruik 

Het Papillon-project kadert in een ruimer streven van BSH om de circulaire economie concreet te maken. Vermoesen: “We kunnen er niet meer omheen dat het klimaat verandert en dat grondstoffen schaars worden. Door meer circulair en dienstgericht te gaan werken, willen we zowel het milieu als ons bedrijf beschermen.” 

“Een circulair model is gericht op het verminderen van afval en het hergebruiken van bestaande producten en materialen. Dat lukt beter als we zelf eigenaar blijven van onze toestellen. Na afloop van de verhuurperiode nemen we ze terug en bekijken we of ze hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden. Ook verkochte toestellen proberen we aan het einde van hun levensduur weer in te zamelen. We hebben een eigen terugnamesysteem en werken natuurlijk ook samen met Recupel. Vandaag wordt ongeveer 60% van de grote huishoudtoestellen aan het einde van hun levensduur weer ingezameld. De Europese doelstelling is 65%, daar willen we binnen enkele jaren naartoe.” 

Ontwerp verbeteren

De circulaire aanpak motiveert BSH om nog beter na te denken over het design van zijn producten: zijn ze vlot te herstellen, te hergebruiken en te recycleren? “Naarmate we vaker zelf eigenaar blijven, hebben we nog meer baat bij onderhoudsvriendelijke toestellen met een lange levensduur”, stelt Vermoesen. “Zo laat een dienstenmodel bijvoorbeeld toe om duurdere, meer duurzame materialen te gebruiken omdat die naar het bedrijf terugkeren.”