Campine herwint chemicaliën uit kunststof

Zeilen voor sportstadions, autodashboards, isolatiemateriaal, elektrische onderdelen, elektrische laders en draden … Om al die producten minder brandbaar te maken, wordt er antimoontrioxide (ATO) aan toegevoegd. Recyclagebedrijf Campine raffineert antimoon uit industrieel bedrijfsafval en verwerkt het herwonnen metaal in vlamvertragende oplossingen voor zijn klanten.

Voor de productie van vlamvertragende additieven importeerde Campine vroeger antimoonmetaalblokjes uit Chinese mijnen en verwerkingsbedrijven. Dat gebeurt nog steeds, maar sinds 2012 wint het bedrijf zoveel mogelijk ATO en andere grondstoffen terug uit industriële afvalstromen.

Circulair en betrouwbaar

“Het terugwinnen van antimoon is om verschillende redenen belangrijk voor ons”, zegt Hilde Goovaerts, Operational Excellence Manager bij Campine. “Ten eerste zijn we zo minder afhankelijk van toeleveringen uit China. Daardoor kunnen we onze prijzen stabieler houden. Daarnaast willen we onze klanten zoveel mogelijk duurzame en circulaire producten aanbieden. Veel van onze klanten, zoals BASF en DSM, dragen duurzaamheid net als wij hoog in het vaandel. Tot slot is antimoon een critical raw material, ofwel een schaarse grondstof: het zoveel mogelijk hergebruiken is dus beter voor de planeet en voor ons businessmodel.” 

“Door antimoon terug te winnen, zijn we minder afhankelijk van Chinese leveranciers”
Hilde Goovaerts, Operational Excellence Manager

Oog op de toekomst

De aanwezigheid van brandvertragers bemoeilijkt vaak de recyclage van kunststof. Dat komt doordat ATO een synergist is: het werkt alleen in combinatie met broom of chloor. Omdat oudere producten vaak nog schadelijke broomvarianten bevatten, kunnen die niet zomaar gerecycleerd worden. Daar wil Campine iets aan doen.

Goovaerts: “Campine neemt deel aan twee Europese onderzoeksprojecten: PLAST2bCLEANED (Horizon 2020) en Lifeplasplus (LIFE+). In het kader van die projecten onderzoeken we hoe we bestanddelen zoals broom en antimoon elk apart uit plastic kunnen recupereren, en hoe we het plastic nuttig kunnen inzetten. Dat kan bijvoorbeeld door kunststoffen op te lossen in verwarmde solventen, of door ze om te zetten in olie en een restproduct. Op termijn hopen we zulke technieken te gebruiken om oudere reststromen te recycleren. Op die manier kunnen we de volledige kringloop sluiten en een oplossing bieden om de groeiende berg plastic afval, onder meer afkomstig van elektrische en elektronische apparaten, te verkleinen.”