CTG Circular is een Belgisch bedrijf dat gebruikt ICT-materiaal een tweede leven geeft. Bij voorkeur door het te herstellen en opnieuw te verkopen, en als dat niet kan door het te ontmantelen en te recycleren. Daarin spelen kansarme jongeren een belangrijke rol, hier en in de rest van de wereld.
De naam verklapt het al: door computers en ander ICT-materiaal te hergebruiken, levert CTG Circular een stevige bijdrage aan de circulaire economie. Ook op andere vlakken neemt het bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op.
Oprichter Olivier Vanden Eynde: “Als inclusieve werkgever hechten we veel belang aan sociale tewerkstelling. Zo geven we onze werknemers de kans om een duaal leertraject te volgen, waar ingezet wordt op werkplekleren en jobcoaching. Mensen zonder werk of opleiding kunnen bij ons ‘on the job’ worden opgeleid. Iedere dag doen we zeker een uur aan jobcoaching. Voor de vier mensen die momenteel aan werkplekleren doen, gaat dat over zo’n 1300 uur per jaar. We mikken vooral op jongeren met belangstelling voor de zogeheten STEM-domeinen: wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. De computers die zij recycleren, zijn onder meer bestemd voor afstandsleren. Zo hebben we meegewerkt aan een project om meer dan 15.000 laptops ter beschikking te stellen van middelbare scholen.”
Circulaire hubs in Kenia
De inzet van CTG Circular blijft niet beperkt tot België, of zelfs tot Europa. Vanden Eynde: “We zijn ook heel actief in Kenia. Dat land heeft een erg jonge bevolking en er is veel jeugdwerkloosheid. Om daar iets aan te doen, werken we samen met Close the Gap, een vzw die gerecycleerde computers doneert aan sociale projecten in Afrika.”
“In Nairobi en Mombasa, twee miljoenensteden, hebben we circulaire-economiehubs opgericht: opleidingscentra waar plaatselijke jongeren leren om computers te herstellen en te recycleren. Ze krijgen er een baan met goede arbeidsomstandigheden en een correct inkomen. We besteden extra aandacht aan jonge vrouwen. Zij verdienen evenveel als jonge mannen: evident in onze ogen, maar in Kenia is dat lang niet overal zo.”
Buiten de circulaire-economiehubs is er in Mombasa ook een innovatiehub. “Onder de noemer ‘BOOST’ hebben we hier een incubator voor technologische start-ups opgericht, geven we soft-skills-training en trainingen over e-wastemanagement. Buiten een bruisende coworkingspace en vergaderruimtes vind je er ook een makerspace, waar de technologische start-ups prototypes kunnen maken. De komende drie jaar zal het project 327 directe en 281 indirecte jobs creëren, waarvan de helft voor vrouwen. Onze jonge werknemers zullen samen maar liefst 105.000 computers en andere ICT-materialen een tweede leven geven. Zo helpen ze de digitale kloof in Kenia te dichten.”
“De komende drie jaar zal het project 327 directe en 281 indirecte jobs creëren, waarvan de helft voor vrouwen. Onze werknemers zullen samen 105.000 computers en andere ICT-materialen een tweede leven geven. Zo helpen ze de digitale kloof in Kenia te dichten”
Olivier Vanden Eynde, oprichter CTG Circular
Spannende plannen
En CTG Circular heeft nog meer spannende toekomstplannen. Vanden Eynde: “We gaan investeren in een emissievrije fabriek én we willen een Certified B Corporation worden. Dat is een wereldwijd keurmerk voor bedrijven die voldoen aan de hoogste sociale en ecologische normen, en die ook een sterke publieke transparantie aan de dag leggen.”
“Onze samenleving staat voor grote uitdagingen, en bij CTG Circular zijn we ervan overtuigd dat die niet alleen door de overheid en non-profitorganisaties kunnen worden aangepakt. Bedrijven hebben een grote rol te spelen, en wij willen een van die bedrijven zijn.”