De duurzame warmte van Daikin

Als het over duurzame verwarming gaat, staan warmtepompen aan de top. Geruggensteund door initiatieven zoals de Green Deal is de technologie klaar voor verdere groei. Daikin investeert daarom in de verdere ontwikkeling van de warmtepomp met een nieuw onderzoekscentrum in Gent.

Daikin is een internationale marktleider van verwarmings- en koelsystemen. Het bedrijf wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om dat doel te bereiken, zet het intern acties op. Daarnaast wil Daikin via zijn toestellen een substantiële bijdrage leveren aan de decarbonisatie van onze verwarming.  

Efficiënt verwarmen met een warmtepomp

Voor de Europese consumentenorganisatie BEUC is het alvast duidelijk: de warmtepomp is de goedkoopste groene verwarming en dé manier om de verwarming van onze gebouwen duurzamer te maken. 

“Als het over efficiënte verwarming gaat, denken veel mensen aan een gascondensatieketel”, zegt Patrick Crombez, General Manager Heating & Renewables van Daikin Europe. “En de meest recente modellen zijn inderdaad zeer efficiënt: ongeveer 95 procent van de energie wordt omgezet in bruikbare warmte. Een warmtepomp werkt op elektriciteit: een compressor zet energie van buiten over naar een koelvloeistof. Afhankelijk van de buitentemperatuur krijg je vier tot vijf kilowatt aan warmte voor elke kilowatt elektriciteit. Dan spreek je van ongeveer drie keer minder CO2-uitstoot in vergelijking met een gasketel.”

“Een warmtepomp stoot ongeveer drie keer minder CO2 uit dan een gasketel. Het aandeel koolstofvrije energie op het net is natuurlijk de bepalende factor, maar in élk scenario komt de warmtepomp er beter uit” 
Patrick Crombez, General Manager Heating & Renewables

“Het aandeel koolstofvrije energie op het net is dan natuurlijk de bepalende factor, maar in elk scenario komt de warmtepomp er beter uit. Je gebouw moet wel voldoende geïsoleerd zijn om er het beste uit te halen. In België mag je ervan uitgaan dat bijvoorbeeld huizen van minder dan twintig jaar oud aan die vereiste tegemoetkomen.”

Stroomversnelling 

Met de Europese Green Deal en de duurzame heropstart na de coronapandemie dient er zich een unieke kans aan voor producenten van warmtepompen. “Zulke initiatieven leggen sterk de nadruk op renovatie”, legt Crombez uit. “Daar wil men nu ook inzetten op een zuinig energiepeil en duurzame oplossingen, zoals al gebeurt in de nieuwbouw. Momenteel worden er in Europa acht miljoen verwarmingstoestellen per jaar geplaatst, waarvan bijna zeven miljoen in vernieuwbouw. Onze inschatting is dat tegen 2030 de helft van de totale markt zal bestaan uit warmtepompen.

“Om die ambitie kracht bij te zetten, breiden we alvast onze productiecapaciteit uit. Dat doen onze concullega’s trouwens ook. Zelfs meer en meer traditionele verwarmingsfabrikanten maken de omschakeling. Wij investeren daarnaast in een onderzoekscentrum in Gent, want Daikin Europe is ideaal geplaatst om het kenniscentrum voor het nieuwe verwarmen te zijn op wereldniveau. We werken harder dan ooit tevoren om de warmtepomp verder te ontwikkelen en te promoten.”