Dell Technologies en zijn ‘moonshot goals’ voor maatschappelijke verandering

“Als bedrijf dragen we de verantwoordelijkheid om onze planeet mee te beschermen en de samenleving te verbeteren”, luidt het bij Dell Technologies, een van ‘s werelds meest toonaangevende leveranciers van IT-producten, -oplossingen en -diensten. Met hun ‘Progress Made Real’-doelen en ‘vier moonshot goals’ wil het bedrijf de maatschappelijke verandering een versnelling hoger schakelen. Centraal in dat plan: de kracht van data.

Met haar wereldwijde technologieportefeuille en expertise wil Dell de komende jaren zijn stempel drukken op de samenleving en de planeet - op een betekenisvolle, positieve en meetbare manier. Arnaud Bacros, General Manager Dell Technologies BeLux: “Progress Made Real is ons plan om tegen 2030 maatschappelijke verandering teweeg te brengen. We hebben onszelf verschillende doelen gesteld, waaronder vier ambitieuze ‘moonshot goals’: duurzaamheid bevorderen, inclusiviteit cultiveren, levens transformeren, en ethiek en privacy hooghouden. Data en technologie staan daarbij centraal. We zijn ervan overtuigd dat mens, technologie en data samen het recept vormen voor positieve verandering in de samenleving.”

“We zijn ervan overtuigd dat mens, technologie en data samen het recept vormen voor positieve verandering in de samenleving”
Arnaud Bacros, General Manager Dell Technologies BeLux

Reuse, repair, refurbish, recycle 

Dell Technologies wil een trekkersrol opnemen in de circulaire economie. “In 2030 willen we voor elk verkocht product eenzelfde soort product hergebruiken of recycleren. De helft van onze productinhoud en al onze verpakkingen moeten tegen dan bestaan uit gerecycleerd of hernieuwbaar materiaal. We nemen het volledige productieproces in het vizier, van design tot gebruik. We focussen op de vier pijlers ‘reuse’ (hergebruik), ‘repair’ (herstel), ‘refurbish’ (renovatie) en recycle. We willen producten bijvoorbeeld modulair ontwerpen, wat inhoudt dat de verschillende componenten makkelijk uit elkaar te halen en te vervangen zijn. Het design van de producten moet bovendien toestaan dat ze vlot te upgraden zijn naar een nieuwere versie, waardoor klanten een product minder snel moeten vervangen.”

Technologie als driver

Om tegen  2050 volledig klimaatneutraal te zijn, stelt Dell Technologies zichzelf als doel om zijn broeikasgasuitstoot tegen 2030 al met 60% te reduceren. “We zetten daartoe een uitgebreid ‘science based’ klimaatprogramma op, met emissiedoelstellingen op het niveau van facilities, operations en de toeleveringsketens.”

Dell Technologies benadrukt de centrale rol van technologie in dat proces. “Artificiële intelligentie kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe logistieke systemen en ketens om producten in grotere mate te kunnen demonteren en recycleren. We verbinden kennis en data, zodat we inzicht krijgen in de weg die materialen door de toeleveringsketen afleggen. Zo wordt duidelijk waar er materiaalverlies is of waar er opportuniteiten zijn om het proces efficiënter te maken en onze uitstoot te verminderen.”

“Technologieën als AI en machine learning leggen ook bloot waar de grootste emissies plaatsvinden en welke vorm van CO2-uitstoot het eenvoudigst aan te pakken is. Met die informatie kunnen we vervolgens bepalen welke maatregelen de meeste impact zullen hebben.”

Werknemers activeren

Dell Technologies zorgt sinds enkele jaren voor een verhoogd bewustzijn en opleiding bij zijn werknemers via de Employee Resource Groups. De ERG’s behandelen dertien maatschappelijke thema’s, waaronder ‘planet’, en moedigen wereldwijd zo’n 54.000 werknemers aan om deel te nemen aan diverse activiteiten. In België gingen werknemers bijvoorbeeld zwerfvuil rapen tijdens de middagwandelingen en werd er gewerkt rond Earth Overshoot Day en Earth Hour.