Encon: “Wij helpen bedrijven om duurzaam te groeien”

Adviesbureau Encon ondersteunt bedrijven met innovatieve oplossingen in hun transitie naar meer duurzaamheid. Het bedrijf combineert expertise met zijn rijke eigen ervaringen: van het neerzetten van een duurzaam bedrijfsgebouw en eigen windturbine, tot de evolutie van zijn businessmodel: “Door het goede voorbeeld te geven, kunnen we andere bedrijven makkelijker over de streep trekken.”

Bedrijven duurzamer helpen worden is de corebusiness van Encon. De focus ligt daarbij niet alleen op welzijn en ecologie, maar ook op de economische voordelen voor de bedrijven. Robin Bruninx, CEO van Encon: “Al twintig jaar zoeken we naar de meest optimale manieren om bedrijven te begeleiden in hun duurzaamheidstransitie. Dat gaat van het opstellen van een duurzaamheidsstrategie tot het energiezuiniger maken van bedrijfsgebouwen of het duurzaam innoveren van een product. Zonnepanelen, gezonde voeding of sportfaciliteiten voor werknemers: een breed gamma aan initiatieven komt aan bod. We helpen bedrijven ook om over hun inspanningen te communiceren.” 

“Investeren in duurzaamheid kost natuurlijk geld. Toch zien we telkens weer dat duurzaamheidsacties niet alleen een positieve impact hebben op het klimaat en de werknemers, maar ook op de economische realiteit van bedrijven. Zo kunnen de energiekosten sterk dalen en trekken duurzame bedrijven makkelijker goede werknemers aan. Verduurzaming leidt tot een duurzame groei op het vlak van people, planet én profit.

“Investeren in duurzaamheid kost natuurlijk geld. Toch zien we telkens weer dat duurzaamheidsacties niet alleen een positieve impact hebben op het klimaat en de werknemers, maar ook op de economische realiteit van bedrijven”
Robin Bruninx, CEO van Encon

Het goede voorbeeld

Als duurzaamheidsexpert investeert Encon ook in de verduurzaming van de eigen activiteiten. Bruninx: “We nemen daarvoor niet zomaar best practices over, maar gaan kijken naar de manier waarop we als bedrijf de grootste impact kunnen realiseren. Ons kantoorgebouw, Infinity, is een van de duurzaamste gebouwen in Europa. Het is extreem energiezuinig en wekt meer groene energie op dan we zelf verbruiken. Vanuit elk kantoor kun je naar de omliggende natuur kijken, ons wagenpark is elektrisch en het bedrijfsrestaurant – met hergebruikte en gerecycleerde meubelen – serveert vooral voedsel van lokale leveranciers.”

“Als dienstenbedrijf creëren we echter veel meer impact via onze klanten dan via onze gebouwen. Elk nieuw bedrijf dat we kunnen overtuigen om op een duurzamere manier te gaan groeien, gaat op zijn beurt ook weer de waardeketen beïnvloeden. Natuurlijk reduceren wij onze eigen CO2-uitstoot en gebruiken we groene energie, maar als we andere bedrijven kunnen overtuigen om dat ook te doen, is de impact vele malen groter. Zo helpen we onder meer multinationals als Aldi en H. Essers bij het verduurzamen van hun logistieke centra. De afgelopen jaren bespaarden onze klanten samen al 1.713.700 ton CO2. En toen er recent bij Aldi meer dan 500 mensen naar een nieuw gebouw moesten verhuizen, heeft er niemand afgehaakt: het nieuwe centrum was simpelweg veel aantrekkelijker dan het oude, met meer aandacht voor welzijn.”

Toekomstvisie 

De interesse om te verduurzamen zal de komende jaren nog sterk toenemen, voorspelt Bruninx. Dat komt deels door de groeiende Europese regelgeving: bedrijven moeten nu eenmaal aan de duurzaamheidsvoorschriften voldoen. “Daarnaast kiezen bedrijven voor meer duurzaamheid om zich te beschermen tegen bedrijfsrisico’s. Een duurzame werking helpt bijvoorbeeld om gemotiveerde werknemers aan te trekken en om zo een competitief voordeel te creëren. Duurzaamheid is vandaag geen kost meer, maar een opbrengst: elke inspanning die je doet, kun je snel valoriseren.”