ETAP Lighting-as-a-Service: “We bieden verlichting steeds vaker als dienst aan”

ETAP Lighting ontwikkelt al 70 jaar energiezuinige verlichting met een lange levensduur. Door verlichting ook als een dienst aan te bieden, maakt het bedrijf het begrip circulaire economie concreet: “We plaatsen armaturen die lang meegaan, onderhouden ze en nemen ze na hun looptijd terug voor hergebruik of recyclage.”

ETAP is actief in de professionele markt en je vindt hun verlichting- en noodverlichtingsystemen terug in kantoren, industriële gebouwen en zorg- en onderwijsinstellingen. Al van bij het begin ligt de focus op duurzame verlichtingsoplossingen op maat.  

Ecodesign

“Mensen die voor onze producten kiezen, weten dat ze voor jaren op duurzame verlichting kunnen rekenen”, zegt Christ’l Joris, familiaal voorzitter van de raad van bestuur. “We bieden steevast energiezuinige producten met een lange levensduur aan. Daarmee willen we inspelen op twee belangrijke uitdagingen waar de samenleving voor staat: de klimaatverandering en de grondstoffenschaarste.” Daarin speelt het aanbieden van verlichtingsoplossingen als een dienst een cruciale rol.

Light-as-a-Service

Om de circulaire aanpak nog te versterken, biedt ETAP sinds enkele jaren ook een dienstenmodel aan: Light-as-a-Service (LaaS). Daarbij kan de klant tijdens een vastgelegde periode rekenen op kwalitatieve verlichting. ETAP blijft eigenaar van de armaturen en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de verlichting. 

“LaaS biedt de klant de beste garantie op de laagst mogelijke total cost of ownership. Het is immers een wetmatigheid in de bouw dat 70% van de kost na de oplevering komt, maar dat die kost voor 80% al bij het ontwerp wordt bepaald.”

“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een standaard ledoplossing niet de meest duurzame oplossing. Kwaliteitsvolle ledverlichting waarbij een lange levensduur wordt gecombineerd met producten die ontworpen zijn om het onderhoud te vereenvoudigen, levert de laagste huurkost en de kleinste ecologische voetafdruk op. Bovendien worden de klanten volledig ontzorgd bij iets wat niet tot hun kerntaken behoort. Niemand wil bijvoorbeeld dat de noodverlichting niet volgens de norm onderhouden is.”

“Met onze ‘refurbishment solutions’ kunnen we onmiddellijk een positieve impact creëren”
Dominiek Plancke, CEO

“Het dienstenmodel spoort ons als bedrijf aan om nog duurzamer te worden”, zegt CEO Dominiek Plancke. “Nog meer dan vroeger ontwerpen we onze producten met het oog op de lange termijn. Binnen een LaaS-contract zijn we immers zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en voor eventuele vervangingen.”

Focus op renoveren

De jongste jaren steekt ETAP een extra tandje bij op de renovatiemarkt. Daar is een goede reden voor, weet Dominiek Plancke. “Met onze refurbishment solutions kunnen we onmiddellijk een positieve impact creëren op het vlak van materialengebruik en CO2-reductie. We vervangen de defecte onderdelen door een nieuwe lichtmodule op maat en geven zo de armaturen een tweede leven. Op die manier vermijden we dat ze gerecycleerd moeten worden. Of erger nog, dat ze op de afvalberg terechtkomen. Het is een weinig invasieve renovatie waarbij per lichtpunt tot wel 60% aan staal en 80% aan verf kan worden bespaard. Klanten kunnen tot wel 80% besparen op hun energieverbruik en krijgen een verlichting aangepast aan de huidige comforteisen. Zulke duurzame renovaties zijn onmisbaar om de Europese koolstofdoelstellingen te halen.”