Het AIRplan van Atlas Copco: een dienstencontract voor de levering van perslucht

Een energiezuinige persluchtinstallatie is een grote investering. Bovendien kan de behoefte stijgen of dalen door veranderingen in een productieproces. Daarom biedt compressorspecialist Atlas Copco perslucht als een dienst aan: “Ons AIRplan is flexibel en streeft telkens naar de meest energie-efficiënte oplossing.” 

Atlas Copco ontwikkelt en produceert industriële gereedschappen, mobiele compressoren, stationaire persluchtinstallaties en andere innovatieve productiviteitsoplossingen. De aankoop van een persluchtinstallatie vraagt de nodige investeringskosten en klanten willen graag de meest energie-efficiënte installatie – over de volledige levensduur. Bovendien willen ze de zekerheid dat er altijd voldoende perslucht geleverd wordt, ook als de noden doorheen de tijd veranderen. Daarom startte het bedrijf enkele jaren geleden met AIRplan, een dienstencontract voor de levering van perslucht. 

Beter voor bedrijf en klimaat

“Met een AIRplan-contract betaalt de klant alleen voor de afgenomen perslucht. De installatie blijft eigendom van Atlas Copco”, vertelt Karen Bens, Business Controller Sustainability. “Door perslucht als een dienst te verkopen, kunnen we onze klanten de meest energie-efficiënte compressoren aanbieden. We garanderen ook een vlotte, betrouwbare aanvoer van perslucht en een optimaal onderhoud. Omgekeerd hebben wij er ook baat bij om energiezuinige compressoren in te zetten: zo wordt de dienstverlening voor ons voordeliger. Telkens als de behoefte aan perslucht significant verandert, bekijken we samen met de klant wat de energie-efficiëntste oplossing is.”

“Door perslucht als een dienst aan te bieden, kunnen onze klanten rekenen op de meest energiezuinige persluchtoplossing op maat van hun specifieke behoeften”
Karen Bens, Business Controller Sustainability

Flexibele oplossing

‘Air-as-a-Service’ was aanvankelijk vooral populair bij start-ups en kleinere bedrijven. Dat had te maken met flexibiliteit, zegt Product Manager Ilmir Gareev. “Veel startende bedrijven weten vooraf niet precies hoeveel perslucht ze nodig zullen hebben in hun productieproces. In zo’n geval is een dienstencontract heel voordelig: je betaalt alleen voor wat je nodig hebt. Is de geplaatste machine te groot, dan vervangen we die door een kleinere, en omgekeerd. Klanten hoeven zich niet meteen vast te pinnen op één installatie, die dan misschien op een inefficiënte manier gebruikt wordt.” 

“De jongste jaren tonen ook steeds meer grote klanten interesse. In sommige gevallen gaat het om een tijdelijke beslissing, bijvoorbeeld bij de opstart van een nieuwe productielijn. Andere klanten kiezen definitief voor AIRplan omdat het duurzamer is. Air-as-a-Service laat toe om de gevraagde hoeveelheid perslucht vlot aan te passen: dat is energiezuiniger en dus beter voor het klimaat. Bovendien daalt de investeringskost, zodat de klant meer kan investeren in zijn productielijn. Wereldwijd verdelen we inmiddels zo’n 600 installaties via AIRplan.”

Impact meten

Atlas Copco monitort nauwgezet welke impact de productbasis heeft op het klimaat. Karen Bens: “We zijn gestart met een impactanalyse van onze hele waardeketen. We keken zowel naar onze directe emissies als naar de indirecte uitstoot, bijvoorbeeld door de aankoop van goederen of het bouwen van installaties. De Atlas Copco-groep berekent  jaarlijks haar CO2-voetafdruk en heeft  Science Based Targets vastgelegd om haar uitstoot gradueel verder te verminderen. Onder andere in de designfase kijken we hoe het duurzamer kan. Zo moet elk nieuw project dat we lanceren een duidelijk CO2-reductiedoel hebben.”

“Daarnaast zijn we gestart met de end-of-life-verwerking van onze installaties. Oudere, minder efficiënte machines worden door Atlas Copco teruggenomen. Die machines worden volledig nagekeken en energie-efficiënt gemaakt door ze met de laatste technologie uit te rusten. We bieden ze te koop aan als tweedehandsinstallaties. Andere worden gerecycleerd. Zo garanderen we een duurzame aanpak tijdens de hele levensduur van onze installaties.”