Komatsu is wereldwijd actief als producent van bouwmachines. De veiligheid van de medewerkers krijgt de hoogste prioriteit, met de hulp van digitale technologie. Een virtuele reproductie van het magazijn maakt gedetailleerde risicoanalyses en innovatieve trainingsmethodes mogelijk.
De opslagplaats van Komatsu is een goed geoliede machine, met rijzones, voetgangerspaden en gevulde rekken. Om dat efficiënt en vooral veilig te laten lopen, is een gedetailleerd verkeersplan nodig, maar ook medewerkers die dat plan nauwgezet kunnen uitvoeren. Komatsu creëerde letterlijk inzicht in de situatie aan de hand van 3D-modellen en virtual reality.
Een virtueel magazijn opbouwen
In 2012 richtte Komatsu een werkgroep op om de indeling van zijn magazijn te optimaliseren. Prioriteit nummer één: een goede scheiding van mensen en machines om ongevallen te voorkomen. “Op dat moment werkten we met een tweedimensionaal ontwerp”, vertelt Tim Denis, Head of Health and Safety bij Komatsu Europe International. “Vooral als je mensen moet opleiden, is dat een heel beperkt medium. Gaandeweg zijn we daarom overgeschakeld naar een overzichtsfoto waar de rijzones enzovoort op aangeduid staan. Maar je kan met je fototoestel niet hoger dan het plafond, dus fotografeer je vanuit een schuine hoek en staat er altijd wel een rek of iets dergelijks in de weg.”
“Ik ben dan begonnen met het trainingslokaal uit te tekenen in een 3D-programma. Dat heb ik alsmaar uitgebreid, tot we het hele magazijn gemodelleerd hadden. Met dat model konden we video’s maken om risico’s te visualiseren en concrete situaties tonen in trainingen. Vergeleken met een klassieke risicoanalyse, een droog Excel-bestand, is dat veel effectiever. Je kan iemand het perspectief van de voetgangers en de heftruckchauffeurs laten zien en vooral duidelijk maken wat ze niét zien vanuit dat standpunt.”
“Met het 3D-model van onze opslagplaats kunnen we video’s maken om risico’s te visualiseren en concrete situaties tonen in trainingen. Je kan iemand het perspectief van de voetgangers en de heftruckchauffeurs laten zien en vooral duidelijk maken wat ze niét zien vanuit dat standpunt”
Tim Denis, Head of Health and Safety
The safety game
Het virtuele model van het magazijn bewees al op verschillende manieren zijn nut. “Het was een heel handig middel om bijvoorbeeld blinde hoeken in kaart te brengen”, vertelt general manager Bennie Elshof. “Ook voor het management is dan veel sneller duidelijk waar het probleem zit en hoe het verholpen kan worden. We zijn ons magazijn nu aan het uitbreiden. Er komt een groot nieuw gebouw en voor die investering is een breed draagvlak nodig. Het nieuwe gebouw is nu al gedetailleerd in 3D uitgewerkt, inclusief de wandelpaden. Heel interessant om mensen te informeren en alle foutjes eruit te halen.”
“Opleidingen verlopen nu ook helemaal anders”, gaat Denis verder. “We maken onder meer ‘safety games’. Dan krijgen mensen een VR-bril op en kunnen ze rondwandelen in het magazijn en onveilige situaties detecteren. Op die manier kom je heel dicht bij de echte werksituatie en blijft het beter hangen. Het helpt dat er ook een kleine prijs mee te winnen valt. (lacht) Tijdens de coronaperiode hebben we iets gelijkaardigs op touw gezet om nieuwe mensen te verwelkomen. Die kregen een virtuele rondleiding door onze gebouwen met 360°-foto’s zoals in Google Streetview. Hier en daar stonden er managers afgebeeld die hen welkom heetten en uitleg gaven.”