Lab Box ontwikkelt en promoot innovatieve mobiliteitsoplossingen voor in de stad

Lab Box is een Belgische start-upstudio die zich toespitst op de toekomst van de mobiliteit. Het bedrijf ontwikkelt en promoot nieuwe mobiliteitsoplossingen voor leefbare steden: “De tijd is rijp voor verandering.”
Mobiliteitsstudio Lab Box zag het levenslicht in 2017 en wordt gefinancierd door D’Ieteren. Het jonge bedrijf heeft de afgelopen jaren een portfolio verzameld van een tiental innovatieve start-ups die verschillende vormen van nieuwe mobiliteit aanbieden. Onder meer het autodeelplatform Poppy.be maakt deel uit van dat portfolio, net als een project rond zelfrijdende shuttles van USH en de start-up Skipr, die ‘mobility-as-a-service’ aanbiedt.
Ondersteunende rol
Lab Box is mede-eigenaar van alle mobiliteitsoplossingen die het promoot. “Lab Box ontwikkelt ideeën en concepten en gaat daarna op zoek naar start-ups die medeoprichter willen worden. Als wij overtuigd zijn van het potentieel, ondersteunen we hen bij de praktische ontwikkeling”, zegt Michaël Grandfils, co-founder & Managing Director. “We bieden financiële steun en brengen hen in contact met het B2B-salesnetwerk van D’Ieteren dat 150 salesmensen omvat over heel België.”
Koolstofvoetafdruk
De tijd is stilaan rijp voor nieuwe mobiliteitsvormen, meent Grandfils. “Veel mensen verkiezen nog altijd een eigen auto, maar vooral jongere mensen staan ook open voor andere mobiliteitsvormen. Die willen we graag aanbieden. Daarnaast werken we steeds vaker samen met bedrijven die hun koolstofvoetafdruk willen verkleinen en bekijken hoe ze hun wagenpark een stukje kunnen afbouwen. Ze stappen dan bijvoorbeeld over op een mobiliteitsbudget: daarmee kunnen werknemers hun geld niet alleen aan een bedrijfswagen besteden, maar ook aan openbaar vervoer, autodelen ... Stilaan ontstaat er een commercieel momentum rond alternatieve mobiliteitsvormen. Zo zien we steeds meer mensen die via Poppy.be een auto delen om naar het werk te pendelen. Daar zijn we natuurlijk blij mee.”
“Wij ondersteunen start-ups bij de praktische ontwikkeling van hun mobiliteitsideeën”
Michaël Grandfils, co-founder & Managing Director
Impact meten
Om te meten welke klimaatimpact Lab Box creëert, monitort het bedrijf verschillende parameters. Er zijn commerciële en financiële KPI’s (key performance indicators) en het bedrijf stelt ook ESG-doelen op (Environmental, Social and Governance). Grandfils: “Op het vlak van ESG meten we voorlopig alleen nog de interne prestaties van ons bedrijf. De komende jaren willen we ook nagaan welke impact we creëren via de gebruikers van onze platformen. Onze commerciële KPI’s brengen vooral in kaart hoeveel nieuwe klanten we aantrekken. In 2021 steeg het aantal gebruikers van onze alternatieve-mobiliteitsplatformen met 100+%. Voor 2022 mikken we op 150+%.”
Op grotere schaal
De komende jaren heeft Lab Box ambitieuze groeiplannen. Zo wil het bedrijf in België op een veel grotere schaal gaan werken. Daarom gaat het nu partnerschappen aan met andere commerciële partners, zoals sociale secretariaten en leasingbedrijven. Sommige mobiliteitsplatformen worden ook in het buitenland gelanceerd.
“Daarnaast blijven we natuurlijk kansen geven aan veelbelovende nieuwe start-ups. We zien nog heel wat mogelijkheden om mobiliteit innovatiever en duurzamer aan te pakken. De grootste uitdaging wordt het veranderen van de mindset: veel werknemers, maar bijvoorbeeld ook hr-specialisten, zijn nu eenmaal bang voor verandering. Maar stilaan zien we dat de radertjes beginnen te draaien.”