Machinebouwer Cloostermans vergroent bedrijfsvoering en producten

D. Cloostermans-Huwaert N.V. ontwerpt en bouwt grote industriële machines op maat van de klant. De afgelopen jaren verbeterde het bedrijf de energie-efficiëntie van zijn productie én producten. In de fabriekshallen werden tl-lampen vervangen door ledverlichting. Ook de machines die in de fabriek gebouwd worden, verbruiken minder energie.

De geschiedenis van de familie machinebouwers uit Hamme gaat terug tot 1884. Zes generaties later is het nog altijd een familiebedrijf. Ook de uitvalsbasis is gebleven, maar de activiteiten zijn mee geëvolueerd met de tijd. 

“We zijn een familiaal bedrijf dat gegroeid is in de dorpskern van Hamme”, vertelt sourcing manager Carl Clerens. “Bijdragen aan het welzijn van de mensen rondom ons is dus altijd vanzelfsprekend geweest. Tegelijk is het voor ons gewoon de meest logische manier om ons bedrijf te bestendigen in de tijd. Zowel het beleid als de stijgende energieprijzen sturen ons de richting van duurzaam ondernemen uit. De voorbije jaren hebben we dan ook grote stappen gezet in ons energieverbruik. Intussen werken we aan de ontwikkeling van machines die duurzame, ecovriendelijke producten behandelen. Zo helpen we bijvoorbeeld het gebruik van plastics terug te dringen.”

Stroom van eigen daken

Om de duurzame verandering grondig en kostenefficiënt aan te pakken, schakelde Cloostermans een externe consultant in die op zoek ging naar de grootste energieverbruikers. “Dat waren perslucht, verwarming en elektriciteit”, zegt Clerens. “Daar hebben we de 80/20-regel op toegepast: het idee dat je 80% (energie)winst kan boeken door de juiste 20% van je activiteiten aan te pakken. Zo kom je al snel uit op zonnepanelen.” 

Cloostermans installeerde maar liefst 1500 panelen van 350 watt, goed voor een energieproductie van om en bij de 450 megawattuur. “Zonne-energie is niet constant beschikbaar. Daarom nemen we ook nog stroom van het net af. Daarvoor betalen we een extra bijdrage, zodat het zeker om groene stroom gaat, met een bijhorend certificaat.”

“Bijdragen aan het welzijn van de mensen rondom ons is altijd vanzelfsprekend geweest. Tegelijk is het voor ons gewoon de meest logische manier om ons bedrijf te bestendigen in de tijd”
Carl Clerens, sourcing manager

Ledverlichting

Ook op het vlak van energie-efficiëntie heeft Cloostermans geïnvesteerd. “De voorbije drie jaar hebben we de tl-lampen vervangen in de tien grote hallen waarin we de machines bouwen. Ondertussen hebben we overal zuinige ledverlichting. Ons volgende project is de verbouwing van enkele oudere gebouwen. Daar gaan we een paar duizend vierkante meter vloer en dak isoleren. Onze andere gebouwen zijn op dat vlak al behoorlijk up-to-date.”

“Die aandacht voor energie-efficiëntie passen we trouwens ook toe op onze producten. We hebben het stroomverbruik van onze machines al gevoelig kunnen verlagen, bijvoorbeeld door een automatische slaapstand in te programmeren. Vroeger bleven zulke grote machines gewoon de hele nacht doordraaien. Nu gaan ze in slaapmodus en dan is het verbruik quasi nul. Daar zijn onze klanten natuurlijk ook tevreden mee.” 

Elektrisch wagenpark

Als de klanten van Cloostermans binnenkort een medewerker op bezoek krijgen, is de kans steeds groter dat er een elektrisch voertuig bij hen toekomt. “We werken volop aan de elektrificatie van onze bedrijfsvloot”, vertelt Clerens. “De diesels zijn er al uit en we hebben nu een 15-tal hybrides. We evolueren naar volledig elektrisch. Voorlopig hebben we nog maar één elektrische wagen, maar een aantal andere zijn besteld en in bijna elke categorie bieden we een volledig elektrische optie aan. Alleen in het laagste segment is er nog geen geschikt aanbod. De laadpalen staan al klaar. Veertig stuks, gevoed met eigen stroom.”