Microsoft: cloudtechnologie als hefboom voor duurzaamheid

“Bij Microsoft geloven we dat cloudtechnologie een enorm potentieel heeft om de wereld duurzamer te maken”, zegt Myriam Broeders, CTO van Microsoft Belgium-Luxembourg. Het bedrijf werkt toepassingen uit om klanten en stakeholders te helpen om de meest duurzame beslissingen te nemen en heeft zelf ambitieuze doelstellingen gesteld, zoals koolstofnegatief zijn in 2030.

Myriam Broeders: “In november 2021 hebben we ons Digital AmBEtion-programma gelanceerd: we gaan datacenters in België opzetten om onze klanten lokale dataresidentie en een snellere toegang tot de cloud te bieden. Kortom, we brengen de cloud zo dicht mogelijk bij de bedrijven. Dat vertaalt zich vervolgens in een kleinere ecologische voetafdruk voor elk van hen. Ondernemingen of overheden die overschakelen op de cloud kunnen de CO2-voetafdruk van hun IT-toepassingen met 98% reduceren. Bovendien ontwerpen we onze datacenters zodanig dat ze zo energie-efficiënt mogelijk zijn en we laten ze maximaal op groene energie draaien.”

“Ondernemingen of overheden die overschakelen op de cloud kunnen de CO2-voetafdruk van hun IT-toepassingen met 98% reduceren”
Myriam Broeders, CTO van Microsoft Belgium-Luxembourg

“In België zijn al enkele grote klanten uit duurzaamheidsoverwegingen overgeschakeld op de cloud. AB InBev maakt bijvoorbeeld ‘digitale tweelingen’ van zijn brouwerijen in de cloud. Zo kan het zijn brouwprocessen op een efficiënte en milieuvriendelijke manier stroomlijnen. En bandenfabrikant Bridgestone maakt gebruik van high-performance computing in de cloud om virtueel banden te ontwerpen. Het resultaat: 60% besparing op grondstoffen en een vermindering van de CO2-impact met 60%.”

“Wij bieden bedrijven en organisaties ook Microsoft Cloud for Sustainability aan: een oplossing in de cloud die je in staat stelt je CO2-impact te monitoren, te analyseren en vervolgens te reduceren. Daarnaast is er een belangrijk ecosysteem van partners die met onze technologie industriespecifieke duurzaamheidsoplossingen bouwen.” 

“Ondertussen werken we volop aan wat we onze ‘Planetary Computer’ noemen: een enorme verzameling milieudata – we spreken van een multi-petabyte catalogus – uit de hele wereld. Via API’s en applicaties zijn de data toegankelijk voor overheden, milieuorganisaties en andere stakeholders. Een tool van onschatbare waarde als je informatie wilt analyseren of duurzaamheidsgerelateerde beslissingen wilt nemen.” 

Samenwerken met partners

Samen sta je sterker. Daarom riep Microsoft de Partner Pledge in het leven: “Samen met bedrijven van hier lanceren we initiatieven om in België het verschil te maken op het vlak van digitale skills, inclusie, duurzaamheid en verantwoordelijke AI-principes. Als we het potentieel van technologie willen inzetten in duurzaamheidsvraagstukken, dan hebben we natuurlijk die digitale skills nodig. De AI School van Becode zorgt bijvoorbeeld al voor toegankelijke AI-opleidingen en samen met andere partners dragen we zo bij aan de digitale geletterdheid op de arbeidsmarkt in België.”