Mirion: doorgroeikansen en duurzame jobs

Mirion, een Kempense onderneming, ontwikkelt en vervaardigt detectoren met de hoogste precisie voor de identificatie van ioniserende straling, onder meer voor medische toepassingen. Een echte nichemarkt dus, en ook hun arbeidsorganisatie is niet alledaags.

Mirion heeft twee vestigingen: een productie-eenheid in Olen, waar 45 mensen werken, en een service- en saleskantoor in Zellik, met nog eens 15 werknemers. Samen zijn ze het werkterrein van Kristin Buyens, HR Officer.

“Onze arbeidsorganisatie is behoorlijk innovatief. Mirion investeert in uitdagende banen en richt zich daarbij op individuele groei en zelfontplooiing in termen van vaardigheden, kennis en competenties. Competentie- en talentontwikkeling pakken we systematisch aan, via specifieke instrumenten. Werknemers kunnen via diverse leertechnieken werken aan hun ontwikkeling en krijgen ondersteuning als ze willen doorgroeien.”

Van A tot Z

Specifiek voor de productiemedewerkers heeft Mirion samen met Agoria de ‘fleximatrix’ ontwikkeld. “Concreet gaat het om een Excel-bestand waarin elke medewerker een letter krijgt toegewezen. Z wil bijvoorbeeld zeggen dat ze hun taak volledig beheersen en zelfstandig kunnen uitvoeren, O dat ze hun taak beheersen maar nog opleiding nodig hebben om die zelfstandig te kunnen uitvoeren.”

“Het idee achter de fleximatrix is dat we voor al onze productiemedewerkers zien waar ze staan en hoe we hen stap voor stap in de richting van Z kunnen helpen. Daar hoeven ze niet allemaal te raken: we pushen niemand. We willen onze individuele productiemedewerkers vooral omvormen tot een groep medewerkers met de autonomie en ruimte om hun talent, creativiteit en initiatieven te kanaliseren binnen de context van een innovatieve organisatie. Via opleiding, coaching enzovoort blijven ze hun vaardigheden evalueren en hun competenties vernieuwen. Zo worden ze zich bewust van de relevantie van voortdurend bijleren en blijven ze gemotiveerd om topprestaties te leveren.”
 

“We vertrekken van de vraag: welke profielen hebben onze mensen? Wie wil er binnen het bedrijf doorgroeien, en wat hebben ze daarvoor nodig? Wie dat wil, kan begeleid worden door een mentor, manager of collega”
Kristin Buyens, HR Officer

Mentor en mentee

Ook buiten de productie krijgen de werknemers alle kansen om zich verder te ontwikkelen. “We vertrekken van de vraag: welke profielen hebben onze mensen? Wie wil er binnen het bedrijf doorgroeien, en wat hebben ze daarvoor nodig? Wie dat wil, kan begeleid worden door een mentor – nooit de directe baas, maar een collega elders uit het bedrijf of van een andere vestiging. Dat kan zelfs een vestiging in een ander land zijn. Alle medewerkers die niet in de productie staan, kunnen in dat systeem stappen: ingenieurs, R&D-mensen, managers, administratieve krachten ... Mentor en ‘mentee’ stellen samen een actieplan op: waar sta je nu, waar wil je naartoe, en hoe raak je daar? Om de twee, drie weken is er een opvolgvergadering, dus het is vrij intensief.”

“We organiseren verder heel wat interne opleidingen en we helpen iedereen die dat wil om intern carrière te maken. Zelf ben ik bijvoorbeeld begonnen op de boekhouding en doorgegroeid naar hr. Mensen krijgen ook de kans om te proeven van andere taken binnen het bedrijf. Da’s tegelijk handig voor als er onverwacht iemand uitvalt.” 

Mooie groei

Dankzij zijn innovatieve arbeidsorganisatie wist Mirion de voorbije jaren met ongeveer hetzelfde aantal werknemers toch een mooie groei te realiseren. Buyens: “Onze filosofie is dat we eerst kijken of we onze eigen mensen kunnen laten doorgroeien. Pas als we intern niemand vinden voor een bepaalde functie, gaan we extern op zoek. Onze mensen appreciëren die manier van werken heel erg: ze voelen zich serieus genomen en kunnen doorgroeien naar andere jobs.”

“Er is nog een reden waarom we onze arbeidsorganisatie zo aanpakken. De komende jaren gaan zowat twintig van onze mensen met pensioen. Zij hebben een uitgebreide knowhow, en ons systeem helpt om die knowhow over te dragen op jongere collega’s. Zo gaat die waardevolle kennis niet verloren.”