Nokia maakt leerlingen warm voor de technologische sector tijdens The Day Of Pi

Nokia wil mensen van alle generaties kansen geven. De nieuwe generatie, die nu nog op de schoolbanken zit, nodigt het bedrijf jaarlijks uit voor de The Day Of Pi op 14 maart. Met het initiatief wil Nokia zoveel mogelijk jongeren enthousiast maken voor een job in de telecommunicatie.

Nokia België heeft belangrijke Onderzoek & Ontwikkeling activiteiten voor vaste breedband en IP technologie. Daarnaast host Nokia België een van de Nokia Bell Labs, waar fundamenteel onderzoek wordt gedaan dat pas na 5 tot 10 jaar in de Nokia-producten wordt geïmplementeerd. In België ligt de focus van Bell Labs op AI, analytics, signal processing & algoritmes en de verdere optimalisatie van de toegangsnetwerken. De Nokia-onderzoekers in België werken samen met academische en industriële partners uit heel Europa, waaronder imec en de KU Leuven. 

Waarom The Day Of Pi  

“De doorstroom van leerlingen naar STEM-richtingen (science, technology, engineering en mathematics, red.) verloopt niet altijd vlot”, vertelt Frank Defoort, Lead System Architect bij Nokia. “We voelden zelf de gevolgen van dat tekort in 2019, toen we 55 vacatures niet ingevuld kregen door een gebrek aan afgestudeerden. Door leerlingen aan te zetten een job in de technologische sector te overwegen, kunnen we vraag en aanbod op de arbeidsmarkt opnieuw in evenwicht brengen.” 

“Door leerlingen aan te zetten een job in de technische sector te overwegen, kunnen we vraag en aanbod op de arbeidsmarkt opnieuw in evenwicht brengen”
Frank Defoort, Lead System Architect

De wiskunde achter WhatsApp

“Leerlingen krijgen tijdens de schoolbezoeken een unieke inkijk in ons bedrijf. Ze volgen bijvoorbeeld een rondleiding op de R&D-werkvloeren en bezoeken de laboratoria. Daarnaast krijgen ze een lezing over het wiskundige leven van een WhatsApp-berichtje. Het gevolg? Ze kijken nooit meer op dezelfde manier naar hun smartphone.” 

Volgens Defoort krijgen de leerlingen bovendien een antwoord op hun vraag of al die lessen wiskunde en wetenschappen nuttig zijn voor de toekomst. “Het doel is om de leerlingen nieuwe inzichten te geven in de telecommunicatie van vandaag en morgen. Daarbij tonen we aan dat alle wiskunde die je in het middelbaar leert, effectief gebruikt wordt in de telecommunicatie.”

In maart 2022 was het opnieuw zover. Op minder dan een week tijd schreven 640 leerlingen zich in voor The Day Of Pi. Defoort: “Zelfs het digitale alternatief in 2020 trok 504 leerlingen aan.”