NVISO beveiligt de technologie achter de groene transitie

De omschakeling naar een circulaire economie gaat gepaard met een intensiever gebruik van digitale technologie. Naarmate het belang van onze IT-infrastructuur groeit, stijgt ook de noodzaak aan beveiliging. NVISO helpt bedrijven een veilige IT-omgeving uitbouwen en incidenten oplossen.

NVISO brengt de organisatie van verschillende aspecten van cybersecurity samen onder één hoed. Het helpt bedrijven om veilige software te bouwen en beveiligt de onderliggende infrastructuur. Ook voor het detecteren van en reageren op cyberaanvallen kunnen ondernemers NVISO inschakelen. Het bedrijf voert dan een analyse uit op de betrokken toestellen om de zwakke punten bloot te leggen en oplossingen voor te stellen, zoals het beveiligingen tegen phishing en ransomware aanvallen.

De groene kant van cybersecurity

Dat de beveiliging van IT-systemen niet vrijblijvend is, blijkt duidelijk uit recente incidenten zoals de aanval op de Colonial Pipeline. De grootste olieleiding van de Verenigde Staten werd in 2021 vijf dagen stilgelegd. De beelden van lange wachtrijen aan enkele van de 12.000 getroffen tankstations gingen de wereld rond. Maar wat is de link tussen cybersecurity en duurzaamheid?

“We kunnen veel energie besparen met slimme digitalisatie, maar als iedereen bang is voor hackers, zal niemand eraan beginnen” 
Vincent Defrenne, mede-oprichter van NVISO

“Op zichzelf is cybersecurity niet groen”, vertelt Vincent Defrenne, mede-oprichter van NVISO. “Gegevens versleutelen vergt meer rekenkracht en kost dus meer energie. Maar digitalisering speelt natuurlijk wel een enorm grote rol in veel duurzame initiatieven, zoals energiezuinigheid. Je kan in een gebouw stevig besparen door een intelligente coördinatie van je apparaten: automatische verlichting, verwarming op basis van aanwezigheid, een signaal als de deur blijft openstaan ... Daar zit een IT-systeem achter. Als dat niet beveiligd is, kan een crimineel de controle overnemen en losgeld eisen. Het systeem mag dan nog zo zuinig zijn, als iedereen bang is voor hackers, zal niemand het gebruiken.”

Phishingpandemie

Het losbarsten van de coronapandemie versnelde de digitalisering van onze samenleving nog. Tegelijk creëerde het nieuwe mogelijkheden voor cybercriminelen. “Ze spelen handig in op de angst van de mensen”, zegt mede-oprichter Daan Raman. “Bijvoorbeeld door je te contacteren in verband met een zogezegd positief testresultaat in je omgeving. Dat is minder verdacht dan iemand die je opbelt over je bankrekening. Er was al een spectaculaire stijging van het aantal fraudegevallen in 2018. Wel, in 2020 zijn ze nog verder sterk gestegen.”

“Dat soort phishingaanvallen maakt niet rechtstreeks gebruik van IT”, weet Defrenne. “Maar IT maakt wel deel uit van de aanvalsketting. Criminelen gebruiken het bijvoorbeeld om persoonlijke gegevens te verzamelen. Dat soort praktijken willen we helpen voorkomen. Daarom maken we deel uit van een ecosysteem van cybersecurity-actoren die samenwerken met de banken. NVISO heeft onder meer een team van een twintigtal ethische hackers, onder de meer dan 100 werknemers. Die gebruiken dezelfde tactieken als criminelen om de veiligheid van applicaties te testen. Daarnaast zijn we betrokken bij opleidingen en voorlichtingscampagnes van SANS, een gerenommeerd Amerikaans trainingscentrum dat wereldwijd actief is. Dat ze hun vertrouwen stellen in een partner uit het kleine België, zie ik als een teken dat we goed bezig zijn.”