Orange Belgium ondersteunt medische transporten via drones

(Foto: De nieuwe drones die SABCA heeft ontwikkeld wegen 22,5 kg en meten 166 cm van vleugeltip tot vleugeltip.)

Sinds 2019 neemt Orange Belgium deel aan het onderzoeksproject HAI-SCS, dat het gebruik van drones voor medische transporten uitwerkt. De innovatieve 5G standalone-technologie die daarvoor nodig is, hoopt de internetprovider op termijn veel vaker te kunnen inzetten. 

HAI-SCS staat voor Helicus Aero Initiative – Scheduling, Connectivity and Security. Van dit co-innovatieproject zijn de corporate partners Helicus, Orange Belgium, SABCA, Baloise Insurance, NSX en Skeyes. De research partners zijn IMEC, IDLab, Universiteit Antwerpen en KU LeuvenCOSIC. De co-financiering van dit project gebeurt via VIL, VLAIO en Innoviris. 

Efficiënt samenwerken

“Nu ziekenhuizen zich steeds meer specialiseren en minder verschillende diensten aanbieden, moeten ze meer gaan samenwerken. Daarbij kunnen transporten tussen ziekenhuizen nodig zijn”, vertelt Gert Pauwels, 5G Business Developer bij Orange. “Het drukke verkeer in België maakt dat echter moeilijk. In zo’n geval kunnen dronevluchten een valabel alternatief zijn.” 

 “Op termijn kan deze technologie ook nuttig zijn voor andere kritische toepassingen, zoals het autonome transport van chemicaliën op chemische productiefaciliteiten in de haven van Antwerpen. Dat kan alleen als verschillende partners samenwerken”
Gert Pauwels, 5G Business Developer

Veelzijdige technologie

Orange Belgium verkent met het project de mogelijkheden van een nieuwe technologie: 5G Stand Alone. “Drones die een kritische lading vervoeren, zoals weefsels, hebben nood aan een permanent videocontact. Dat vraagt een hoge bandbreedte.” 

“Via een 5G standalone-netwerk kunnen de drones rekenen op een hoge doorvoercapaciteit. Bovendien is de verbinding altijd gegarandeerd, ook als er in de buurt bijvoorbeeld een grootschalig evenement plaatsvindt. Een Stand Alone 5G-netwerk bouwt niet voort op de bestaande 4G-infrastructuur, zoals de ‘gewone’ 5G. Het gaat via een specifiek, voorbehouden deel van het netwerk. Zo komt de dronetoepassing nooit in gevaar.” Bovendien garandeert Stand Alone dat de opstarttijd voor de verbinding veel lager is dan bij bestaande mobiele netwerken.  

Toekomstmogelijkheden

Orange heeft verschillende redenen om aan HAI-SCS mee te werken. Enerzijds draait het om Corporate Social Responsability (CSR): een vlotte samenwerking tussen ziekenhuizen wordt steeds belangrijker. Anderzijds wil Orange met een inspirerende case de mogelijkheden van een 5G standalone-netwerk tonen. Gert Pauwels: “Op termijn kan deze technologie ook nuttig zijn voor andere kritische toepassingen, zoals het autonoom transport van chemicaliën op chemische productie-plants in de Haven van Antwerpen. Dat kan alleen als verschillende partners samenwerken. Zo moet de overheid dronevluchten toelaten en er wetgeving rond uitvaardigen. Op operationeel vlak moet er een soort luchtverkeersleiding komen, om bijvoorbeeld te kunnen bepalen welke drone voorrang heeft. Tot slot moet de technologie volledig op punt staan, zowel het netwerk als de drones zelf.”

“De zware industrie staat nog maar aan het begin van haar digitalisering. Met dit project willen we ons voorbereiden op veel meer projecten in de industriële wereld. De overheid zal de 5G-spectrum licenties normaal in het voorjaar van 2022 veilen: dan kunnen we meteen van start gaan.”