Recyclagebedrijf Aurubis Beerse nv: “Transparantie is belangrijk voor onze geloofwaardigheid”

Recyclagematerialen terug in de waardeketen brengen: dat is het hoofddoel van Aurubis Beerse nv, een onderdeel van Aurubis Groep. Het recyclagebedrijf zet sterk in op transparantie: “Onze klanten willen zeker weten dat ze duurzame metalen aankopen.”

Aurubis Beerse nv, vroeger Metallo, is een recyclagebedrijf in de non-ferrosector. Het koopt afvalmaterialen op, haalt er de metalen uit en brengt die gezuiverd weer op de markt. Op die manier verkoopt Aurubis Beerse nv onder meer koper, tin, nikkel, lood en zink. Het bedrijf is gespecialiseerd in de recyclage van complexe, laagwaardige materialen zoals assen, drossen en koperlegeringen. Aurubis Beerse nv is vandaag de grootste tinrecycler ter wereld en staat bekend om zijn hoogtechnologische recyclageoplossingen.

Open communiceren

Elk jaar laat Aurubis Beerse nv alle aspecten van zijn responsible sourcing-beleid zorgvuldig controleren, van duurzaamheid tot mensenrechten en het financiële plaatje. De resultaten van die doorlichting worden open gecommuniceerd. “Als wereldspeler vinden wij transparantie en due diligence erg belangrijk”, zegt Vanessa Germonpré, Regulatory Affairs Manager. “De markt vraagt daar ook om: grote downstreambedrijven zoals Apple en HP werken alleen nog met duurzame leveranciers.” 

“Onze eerste audit dateert van 2015. In dat jaar implementeerden we een responsible sourcing-programma dat de internationale due diligence-standaard van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) volgt. Die standaard omvat vijf grote stappen: je moet sterke managementsystemen hebben, je risico’s identificeren, eventuele red flags aanpakken, jezelf laten auditeren en publiek rapporteren over je due diligence-proces. Dat proces houdt onder meer in dat je de origine van je materialen moet kennen. Dat is voor ons extra belangrijk voor materialen als tin: dat staat bekend als een conflictmateriaal en zouden we zonder certificaat niet meer kunnen verkopen.”

Duurzaamheidslabel

De komende jaren zullen duurzaamheid en transparantie alleen maar belangrijker worden voor Aurubis Beerse nv, meent Sustainability Director Inge Maes. “De OESO-standaard focust sterk op continue verbetering. Op basis van onze audits bekijken we elk jaar wat er anders en beter kan. Tijdens vorige audits werden geen non-conformiteiten vastgesteld en waren de verbeterpuntjes beperkt. Er zijn echter veel responsible supply chain-programma’s in opmars, waardoor de voorwaarden steeds strenger worden.”

“De OESO-standaard focust sterk op continue verbetering. Op basis van onze audits bekijken we elk jaar wat er anders en beter kan. Tijdens vorige audits werden geen non-conformiteiten vastgesteld en waren de verbeterpuntjes beperkt”
Inge Maes, Sustainability Director

“Bovenop onze vaste audits leggen steeds meer sectoren ook extra verplichtingen op. Zo is er bijvoorbeeld het Copper Mark van de kopersector: een label waarmee bedrijven kunnen aantonen dat ze niet alleen aan de OECD-standaard voldoen, maar bijvoorbeeld ook genoeg aandacht besteden aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Zo krijgt de markt nog meer inzicht in onze werking en principes.”

Groepsstrategie

Sinds 2019 maakt Aurubis Beerse nv deel uit van de Aurubis Groep, die een 20-tal sites telt in Europa en Amerika. “Samen met onze nieuwe partners kunnen we onze impact nog vergroten”, aldus Maes. “De groepsstrategie ‘Tomorrow Metals by Aurubis’ vertrekt van onze gekende principes rond duurzaamheid en transparantie. De komende jaren gaan we extra aan de slag met onze koolstofvoetafdruk. We hebben ons geëngageerd om onze CO2-uitstoot tegen 2030 met de helft te verminderen. Tegen 2050 willen we CO2-neutraal zijn. Samen met de groep bekijken we nu hoe we dat kunnen realiseren.”