Schneider Electric: “EcoStruxure Platform maakt gebouwen slimmer en flexibeler”

Via het digitale EcoStruxure Platform combineert Schneider Electric de beste OT-oplossingen (operational technology) met de nieuwste IT-technologieën. Zo kunnen klanten, werknemers en partners hun energie-efficiëntie verbeteren en hun duurzame vooruitgang versnellen. 

Schneider Electric is een wereldwijde specialist in energiemanagement en automatisering. De Franse multinational wil niet alleen zelf een toonbeeld van duurzaamheid zijn, maar ontwikkelt ook duurzame oplossingen voor zijn klanten. Digitalisering speelt daarin een grote rol: het bedrijf zet toonaangevende energietechnologieën, realtime-automatisering, software en services om in geïntegreerde oplossingen voor woningen, gebouwen en andere infrastructuur.   

Naar net zero

“Bij Schneider Electric schuiven we al 15 jaar ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen naar voren”, zegt David Orgaz D’Hollander, CEO van Schneider Electric Belgium. “Zo werken we mee aan een snelle ontwikkeling naar net zero, zowel in onze bedrijfsactiviteiten als voor onze klanten. Tegen 2025 willen we onze bedrijfsactiviteiten koolstofneutraal maken. Voor onze end-to-end-dienstverlening zou dat tegen 2040 het geval moeten zijn. Daarnaast bevorderen we de circulaire economie en ondersteunen we diversiteit en inclusie op het werk. En we ontwikkelden een actieplan voor meer biodiversiteit.” 

Digitaal platform

Centraal in alle activiteiten van Schneider Electric staat de digitale transformatie, aldus David Orgaz D’Hollander. “Via allerlei technologische ontwikkelingen maken we onze omgeving slimmer. Zowel machines als gebouwen worden uitgerust met software en sensoren om ze met elkaar en met andere toepassingen te verbinden. Naarmate we meer data hebben, hebben we ook meer inzicht in allerlei processen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de energie-efficiëntie van een gebouw of een industriële installatie verbeteren.”  

“Onze digitale oplossingen versnellen de duurzame vooruitgang van onze klanten en partners”
David Orgaz D’Hollander, CEO van Schneider Electric Belgium

“Ons duurzame paradepaardje is EcoStruxure, een digitaal platform voor woningen, gebouwen, datacenters, infrastructuur en bedrijfssectoren. Het platform verbetert de veiligheid, efficiëntie, duurzaamheid en connectiviteit in een bedrijf. Dat kan doordat we de nieuwste IT-innovaties combineren met de beste operationele technologieën (OT). De vooruitgang op het vlak van internet of things, mobiliteit, sensoren, cloud, analyse en cybersecurity laat ons toe om op elk niveau te innoveren.”

Mens staat centraal

Het EcoStruxure Platform focust naast duurzaamheid en energie-efficiëntie ook op het comfort en het welzijn van de gebruikers van een gebouw. Zo maakt de nieuwe Connected Room Solution gebruik van sensoren en controllers om de kamertemperatuur in een gebouw te monitoren. In combinatie met de Engage Comfort-app kunnen gebruikers zo mee hun individuele comfort bepalen. De EcoStruxure Building Operation-tool kijkt ondertussen toe op de brandveiligheid, de lichtregelingen en HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning). 

De EcoStruxure Workplace Advisor biedt nog meer geavanceerde welzijns- en comfortopties, zoals een proactieve bewaking van de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de licht- en geluidsniveaus en het CO2-niveau in een gebouw. Zo voldoen klanten aan de nieuwste wettelijke klimaatnormen en creëren ze een gezonde werkomgeving voor hun werknemers. Onder meer BNP Paribas Fortis doet al een beroep op het EcoStruxure Platform om zijn nieuwe gebouwen in het centrum van Brussel duurzaam te beheren.