Serviplast: “Mensen met een beperking krijgen bij ons evenveel kansen”

Serviplast, een sociale-economiebedrijf gespecialiseerd in kunststofinjectie, gaat sociale uitdagingen niet uit de weg. 75% van hun 160 werknemers heeft een beperking. “Elke werknemer heeft recht op een waardevolle job.” 

Serviplast is een sociale-economiebedrijf dat in 1976 opgericht werd. Sindsdien bouwde de onderneming een grondige expertise in kunststofinjectie op. Die expertise beslaat naast een groot assortiment aan kunststoffen ook innovatieve materialen, zoals biogebaseerde of biologisch afbreekbare stoffen. De klanten van Serviplast komen uit veeleisende sectoren, zoals de luchtvaart en de auto-industrie. Maar ook decoratieobjecten en andere huishoudelijke producten komen bij hen tot stand. Van de 160 werknemers heeft driekwart een beperking.

Joseph Annet, directeur: “Wij geloven dat een beperking een kans kan zijn om dingen anders, maar even goed te doen. Vanuit dat idee creëerden we een inclusieve werkomgeving. Elke werknemer heeft immers recht op een waardevolle job. Die willen we onze mensen dan ook bieden.”

“Om onze werknemers te ondersteunen, passen we de werkplek aan elk invaliditeitsprofiel aan en zorgen we voor extra toezicht tijdens de werkuren”
Joseph Annet, directeur 

Werkplek aanpassen

“In de praktijk ondersteunen we mensen met een beperking op drie manieren. Ten eerste passen we de werkplek aan elk invaliditeitsprofiel aan. Ten tweede zorgen we voor extra toezicht tijdens de werkuren. En ten derde leiden we onze werknemers permanent op. Zij krijgen zo de kans om zich te specialiseren en zich te ontwikkelen tot onder andere operatoren voor kunststofinjectie, onderhoudstechnici en administratief medewerkers.”

In 2020 ontving Serviplast het ESR-label (Entreprise Socialement Responsable), dat hen de titel ‘maatschappelijk verantwoorde onderneming’ opleverde.

Duurzaamheidsinitiatieven 

Ook de ecologische transitie staat bij Serviplast op de agenda. “Sinds 2012 voldoen we aan de ISO 14001-norm. Dat is de standaard voor een milieumanagementsysteem. Om onze voetafdruk te verkleinen, leveren we inspanningen op vier vlakken: we reduceren ons energieverbruik, investeren in hernieuwbare energie, maken ons bedrijf circulair en ontwikkelen ecologische ontwerpen.”