Telenet lanceert betaalbaar internet voor mensen in kansarmoede

De COVID-19-crisis duwde Telenet met de neus op de feiten: heel wat mensen in België kunnen zich nog altijd geen kwaliteitsvolle internetverbinding veroorloven. In samenwerking met sociale organisaties ontwikkelde het bedrijf twee betaalbare internetformules voor mensen in kansarmoede.

Telenet is een gekende telecomoperator en een media- en entertainmentspeler in België. Het bedrijf heeft eigen televisiezenders en productiehuizen en investeert mee in een streamingplatform. Toch is Telenet niet alleen een commerciële speler: het bedrijf werkt transparant en zet sterk in op corporate social responsability (CSR). 

Digitale inclusie

De COVID-19-crisis hield Telenet de afgelopen jaren een maatschappelijke spiegel voor. “Plots had echt iedereen een internetverbinding nodig: telewerkers, scholen, werkzoekenden, studenten die thuisonderwijs volgden … We werden overstelpt door vragen”, zegt Ineke Rampart, Corporate Affairs Director. “Vóór de crisis focusten we vooral op opleidingen rond digitale vaardigheden om ervoor te zorgen dat niemand de digitale boot zou missen. De coronacrisis maakte pijnlijk duidelijk dat digitale inclusie ook een belangrijke materiële poot heeft. Er zijn nog altijd veel mensen die thuis geen kwalitatieve internetconnectie hebben.”

"De coronacrisis maakte pijnlijk duidelijk dat digitale inclusie ook een belangrijke materiële poot heeft. Er zijn nog altijd veel mensen die thuis geen kwalitatieve internetconnectie hebben"
Ineke Rampart, Corporate Affairs Director

Toen Telenet tijdens de eerste COVID-19-lockdown zag hoe groot de nood was, begon het bedrijf gratis vouchers uit te delen voor het publieke wifinetwerk Wi-Free. Er werden ruim 40.000 vouchers uitgedeeld waarvan meer dan de helft regelmatig gebruikt werd. “Dat vormde voor ons de aanzet om een structurele oplossing uit te werken”, aldus Rampart.

"Vandaag bieden we twee kwalitatieve internetoplossingen aan voor mensen die het financieel moeilijk hebben: Five en Ten. Die formules kosten respectievelijk 5 en 10 euro per maand en geven toegang tot mobiel of vast internet. De producten zijn niet commercieel verkrijgbaar, we verspreiden ze alleen via sociale organisaties. Digitale inclusie kunnen wij niet alleen realiseren: daarvoor moeten overheid, middenveld en telecomoperatoren samenwerken. We zijn blij en trots dat we daarin een belangrijke rol kunnen spelen.”

Transparant rapporteren

Zowel op menselijk als op milieuvlak is Telenet betrokken bij tal van duurzame initiatieven. Het bedrijf wil daar open en transparant over rapporteren. “Duurzaamheid verdient dezelfde toegankelijke rapportering die wij als beursgenoteerd bedrijf over onze financiële toestand moeten bieden”, zegt Rampart. “De afgelopen zes jaar hebben we een uitgebreid duurzaamheidstraject doorlopen en hebben we maatschappelijk verantwoord ondernemen in onze bedrijfsvoering verankerd.” 

“Eerst hebben we een strategie en een plan van aanpak opgesteld. Vervolgens bepaalden we duidelijke doelen en meetinstrumenten. Zo willen we tegen 2030 klimaatneutraal zijn en onze investeringen in diversiteit en inclusie verhogen. We willen ook elk jaar 25.000 kinderen en jongeren bereiken met programma’s voor digitale inclusie. De tussentijdse targets zijn verankerd in de incentive-plannen van ons management: worden de doelen niet gehaald, dan heeft dat een impact op de bonusplannen van senior leaders binnen de Telenet-organisatie. Elk jaar publiceren we een duurzaamheidsverslag en nemen we deel aan externe doorlichtingen van ons duurzaamheids- en mvo-beleid. Onze leiderschapspositie in duurzaamheid werd recent herbevestigd met sterke resultaten in de Dow Jones Sustainability Index en EcoVadis.”