Volvo Trucks Gent: van CO2-neutraal naar CO2-positief

Noem Volvo Trucks in Gent gerust een klimaatpionier: hun site is al sinds 2007 CO2-neutraal. Snel veranderende technologieën en productieprocessen doen nieuwe uitdagingen ontstaan op het vlak van duurzaamheid. Maar Volvo Trucks heeft een duidelijk doel: CO2-neutrale vrachtwagens bouwen in een CO2-positieve fabriek, die bevoorraad wordt via een duurzame toeleveringslijn.

Pascal Meersschaert, directeur Strategie, Kwaliteit en Milieu bij Volvo Trucks Gent: “We voeren twee hoofdactiviteiten uit op onze site: we bouwen de FH- en FM-modellen, de zware vrachtwagens van Volvo. En we runnen een distributiecentrum voor reserveonderdelen. Onze fabriek produceert het grootste volume van de Volvo-groep en het distributiecentrum is het grootste van de groep.”

“Om de hogere energievraag van onze fabriek duurzaam te kunnen dekken, hebben we een plan opgemaakt. Het einddoel is dat onze site zelfs CO2-positief zal zijn”
Pascal Meersschaert, directeur Strategie, Kwaliteit en Milieu

“Onze fabriek is CO2-neutraal geworden in 2007, wat erg vroeg was. Veel mensen wisten in die jaren niet eens wat die term betekende. We hebben drie windturbines geïnstalleerd en 4250 vierkante meter zonnepanelen op het dak van de fabriek gelegd. En voor onze verwarming maken we gebruik van biomassa. Zo werden we de eerste CO2-neutrale fabriek in de auto-industrie.”

“Al die jaren zijn we blijven investeren in duurzaamheid. We hebben ook d lichtstraten boven de hele productieomgeving, zodat we kunnen besparen op de verlichting. Voor de verwarming zijn we overgeschakeld op biopropaan, een 100% duurzame energiebron. In 2007 haalden we een besparing van 14.400 ton CO2 per jaar, vandaag is dat al 23.600 ton. Ook op het gebied van afval hebben we grote inspanningen gedaan. We recycleren zoveel mogelijk en we storten geen afval meer. Dat heeft ons het Landfill Free-certificaat van de Volvo-groep opgeleverd.”

Nu nog duurzamer

“Maar er komen nieuwe uitdagingen aan op het gebied van duurzaamheid. Eén: Volvo gaat elektrische versies van de FH- en FM-modellen bouwen, eerst in Zweden en daarna ook hier in Gent. Al die vrachtwagens zullen we moeten opladen met speciale laadinfrastructuur. Twee: we willen ook de bevoorradingsketens van onze fabrieken duurzaam maken. Dat houdt in dat er ook CO2-neutrale vrachtwagens ingezet zullen worden, en die moeten eventueel op onze site kunnen opladen. Drie: we gaan in Gent de battery packs assembleren voor alle Volvo-fabrieken in Europa. Dat zal tot een beduidend hogere energiebehoefte leiden, voor de assemblage zelf, maar ook voor het testen van de packs.”

“Om die hogere energievraag duurzaam te kunnen dekken, hebben we een plan opgemaakt. Het einddoel is dat onze site zelfs CO2-positief zal zijn. Tegelijk blijven we onze recyclage en afvalverwerking verbeteren. Zo kunnen we hier in Gent een grote bijdrage leveren aan de algemene CO2-reductie in onze omgeving, wat perfect aansluit bij de duurzaamheidsvisie van de hele Volvo-groep: 100% veilig, 100% duurzaam en 100% productiever in onze logistieke toelevering tegen 2030. Je kan heel wat meer lezen over die visie op volvogroup.com/nl.”