ZF Wind Power is wereldleider in tandwielkasten voor windturbines. Windenergie is een vorm van hernieuwbare energie die steeds belangrijker wordt en nog volop in ontwikkeling is. Om waarde te creëren zet ZF sterk in op R&D, én op lokale werkgelegenheid.
ZF Wind Power is een Vlaams bedrijf dat deel uitmaakt van een Duitse groep. Volgens Kris Adriaenssen, hoofd marketing, rust hun innovatieve R&D-beleid op drie pijlers.
“De eerste pijler is modulariteit. Windturbines kunnen steeds grotere en zwaardere bladen dragen. Om die te laten draaien, heb je tandwielkasten met een groot koppel nodig. Tegelijk zijn er turbines met kleinere bladen, waarvoor een kleiner koppel volstaat. Wij bieden onze modulaire tandwielkasten aan in verschillende varianten, met een welbepaald koppelbereik – van 3000 tot 4000 kilonewtonmeter, bijvoorbeeld. De buitenafmeting is identiek, maar de interne standaardmodules laten toe dat klanten nauwkeurig kunnen bepalen hoeveel koppel ze nodig hebben. Dat geeft ze meer flexibiliteit, en het is ook handig bij het onderhoud en het vervangen van onderdelen. De klant heeft daardoor minder kosten, en uiteindelijk wordt windenergie ook voor de consument goedkoper.”
Kant-en-klaar
“De tweede pijler van onze R&D is integratie. Een tandwielkast is maar een onderdeel van een groter aandrijfsysteem, samen met de bladen, de rotor, de generator ... Nu zijn dat allemaal aparte onderdelen, maar wij onderzoeken hoe we delen verder kunnen integreren. We hebben al zo’n geïntegreerd systeem ontwikkeld in samenwerking met Vestas, een Deense windmolenbouwer, maar op termijn willen we ook zelf systemen bouwen. Wanneer ze onze fabriek verlaten, moeten ze klaar zijn om geïnstalleerd te worden bij de klant. Dat transport willen we over het water doen: vanuit onze productievestiging in Lommel via kanalen naar de haven van Antwerpen, en zo naar de eindbestemming. Sommige offshore-systemen wegen wel 200 ton, dat krijg je over de weg niet vervoerd. Transport over het water is ook een stuk milieuvriendelijker.”
“De energietransitie stelt ons voor een gigantische uitdaging, die we alleen aankunnen als we al onze kennis samenbrengen. Met ZF Wind Power willen we ons steentje bijdragen”
Kris Adriaenssen, hoofd marketing
“Op dit moment is wereldwijd 740 gigawatt windenergie geïnstalleerd, maar in 2030 zou dat bijna 2000 gigawatt moeten zijn, en in 2050 zelfs 5 à 6000 gigawatt. Die enorme groei kan je niet waarmaken als elke fabrikant bij zijn eigen aanpak blijft. Je hebt er standaardisering voor nodig, en dat is de derde pijler van onze R&D. Met ons onderzoek willen we ook daar een bijdrage aan leveren.”
Jobs in eigen land
Momenteel heeft ZF Wind Power zowat 1000 werknemers. “De komende jaren willen we die kennis en kunde uitbreiden – waarbij onze activiteiten in België een drijvende motor blijven op het vlak van innovatie en wereldwijd leiderschap. Onlangs hebben we in hartje Antwerpen een ‘engineering-office’ geopend, want we willen zo veel mogelijk lokaal toegang hebben tot sterke profielen. Daar zijn goede redenen voor. In België hebben we uitstekende opleidingen – we werken trouwens samen met diverse universiteiten. Er zit hier ook heel wat knowhow verzameld, op alle vlakken. Denk maar aan onze baggeraars: die staan aan de wereldtop, en we hebben ze hard nodig om offshore windparken te bouwen. We vergeten het soms, maar ons land staat in de top vijf van de wereld als het gaat om de productie van offshore windenergie per inwoner.”
“De energietransitie stelt ons voor een gigantische uitdaging, die we alleen aankunnen als we al onze kennis samenbrengen. België is een van de beste plekken ter wereld om dat te doen. En met ZF Wind Power willen we ons steentje bijdragen.”