Waarom is dit belangrijk?
Ethiek en transparantie
De impact van technologie op mens en maatschappij wordt steeds groter. We vinden het onze rol als technologische industrie om over die impact te reflecteren. Zo kunnen nieuwe technologieën nieuwe ethische dilemma’s en vraagstukken met zich meebrengen. Een voorbeeld: doordat de zorg steeds meer digitaliseert, worden beslissingen over de menselijke gezondheid onder meer gemaakt op basis van data. Of nog: hoe verzekeren we de toegang tot digitale technologie voor iedereen?
Eerlijk zakendoen en ethisch handelen worden ook alsmaar belangrijk voor onze stakeholders: klanten, investeerders, leveranciers, medewerkers, sollicitanten, de consument, het brede publiek … Organisaties en mensen verlangen terecht van het bedrijfsleven dat het hen inkijk geeft in hun milieu- en sociale impacts en hun bijdrage aan de samenleving. Een studie van uitzendbureau Tempo Team* wijst uit dat tegenwoordig één op de drie werknemers maatschappelijk verantwoord ondernemen laat meetellen bij de keuze van zijn of haar toekomstige werkgever. In de war for talent worden sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheidscommunicatie dus doorslaggevend voor bedrijven.

Onder impuls van (de herziening van) de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) groeit het belang van transparantie in het bedrijfsleven nog. Alle grote bedrijven en beursgenoteerde kmo’s zijn vanaf 2023 verplicht om op jaarbasis informatie te publiceren over hun niet-financiële prestaties en risico’s. De herziening maakt, samen met de Taxonomieverordening, deel uit van het maatregelenpakket dat Europa invoert om meer geld richting duurzame activiteiten en bedrijven te laten stromen en zo de ambities van de Green Deal te realiseren.
Ook rond due diligence (zorgvuldigheidsplicht) is er sinds begin 2022 nieuwe Europese regelgeving van kracht. Grote bedrijven en kmo’s uit risicosectoren worden daardoor verplicht om de risico’s op het vlak van mensenrechten en milieu in de hele bedrijfswerking aan te pakken, met inbegrip van hun toeleveringsketens. Ondernemingen zijn ook verplicht om hun stakeholders te betrekken bij de opmaak van die zorgvuldigheidsplannen.
* Goede voornemens voor 2020: 53% van de Belgische werknemers wil klimaatvriendelijker werken
Cybersecurity
Cybercriminaliteit kan grote gevolgen hebben voor ondernemingen en hun klanten. Het kan tot grote financiële verliezen leiden, en het imago van een bedrijf en het vertrouwen van klanten aantasten, zeker als er waardevolle informatie wordt gestolen. Een goede bescherming is daarom onmisbaar.
In een notendop draait gegevensbescherming om confidentiality, integrity en availability (CIA): informatie mag alleen door de juiste mensen ingekeken worden, ze moet betrouwbaar zijn en ze moet op het juiste moment beschikbaar zijn om de continuïteit van het bedrijf te beschermen. Bedrijven moeten voldoen aan Europese en andere reglementeringen rond databeveiliging, zoals de Europese verordening omtrent gegevensbescherming (GDPR) en de nieuwe richtlijn Cyberbeveiliging (NIS 2.0).
Het beschermen van digitale informatie – cybersecurity – heeft zowel technologische, procesmatige als menselijke aspecten. Zo mogen IT-systemen geen zwakke plekken vertonen, maar moeten werknemers ook bewust gemaakt worden van de risico’s. De technologische industrie besteedt daarom veel aandacht aan sensibilisering rond cybersecurity. Dat is nodig, omdat veel Belgische bedrijven potentieel kwetsbaar zijn. Kleine bedrijven lopen daarbij evenveel of zelfs meer risico dan grote ondernemingen. Dat komt doordat ze over beperkte kennis en middelen beschikken om cybersecurity te implementeren.
Bovendien schatten veel bedrijven de risico’s te laag in. Recent onderzoek toont aan dat ongeveer de helft van alle bedrijven in de maakindustrie zichzelf niet als een potentieel doelwit beschouwt. Ze zien België ook als een relatief veilig land op het vlak van data, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS. Nochtans kampt ook België met cyberaanvallen, en die richten zich evengoed op kleine, minder goed beschermde bedrijfjes. In 2021 werden meer dan duizend Belgische bedrijven het slachtoffer van een cyberaanval, in de meeste gevallen afkomstig van het eigen personeel of onderaannemers.
Op korte en middellange termijn willen we vooral werken aan bewustmaking rond het belang van cybersecurity, rekrutering (voldoende talent aantrekken en opleiden om cybersecurity te kunnen garanderen) en het in kaart brengen van de Belgische cybersecurity-sector.
Cybersecurity-oplossingen ontwikkeld door de technologische industrie
De technologische industrie biedt tal van veiligheidsoplossingen om de risico’s van informatielekken en cyberattacks in te dijken. Zo kunnen bedrijven data in de cloud bewaren om meer capaciteit te creëren, en kunnen ze firewalls of systemen voor intrusiepreventie installeren. Er bestaan ook allerlei intelligente monitoringtools, zoals AI’s die ongewone, ongepaste of inadequate data-activiteit opsporen. Andere IT-veiligheidscontroles zijn certificaten die de authenticiteit van een website garanderen, Threat Intelligence-platformen die toelaten om op cyberdreigingen te anticiperen, Zero Trust-modellen die voor elke digitale stap een validatie vragen, enzovoort. Bedrijven uit onze sector helpen andere bedrijven om die systemen te implementeren en een veilige IT-omgeving uit te bouwen.
Engagementen
- Wij engageren ons als technologische industrie om voortrekker te zijn in het correct naleven van de wettelijke verplichtingen van non-financial reporting (CSRD). We stimuleren al onze leden om tegen 2030 over hun duurzaamheidsimpact te rapporteren.
- Tegen 2025 beschikt 95% van de lidbedrijven over een cybersecurity-plan* dat onder meer de werknemers bewustmaakt van hun verplichtingen inzake digitale technologieën, en voert dat ook uit.
Indicatoren
- Aantal leden dat rapporteert over hun duurzaamheidsimpact en -strategie
- Aantal leden met een cybersecurity-plan
* Een cybersecurity-plan is een selfassessment met betrekking tot de businessimpact op het vlak van finance, risk, operations en compliance.
Waar staan we vandaag?