Waarom is dit belangrijk?
Met het Zero Pollution Action Plan, onderdeel van de Green Deal, wil de Europese Commissie tegen 2050 de verontreiniging van lucht, water en bodem terugbrengen naar een niveau dat de gezondheid van mensen en het milieu niet meer schaadt. Onze bedrijven ondernemen al jaren actie om hun emissies naar het milieu verregaand te beperken. We engageren ons om onze directe milieu-emissies verder te reduceren en ook onze indirecte milieu-impacts in de keten (zowel opwaarts als neerwaarts) in kaart te brengen en aan te pakken.

Water
België staat op de zesde plaats van OESO-landen met de hoogste waterstress. We moeten in ons land dus efficiënt omgaan met water. Tegelijk is water een essentiële grondstof voor heel wat industriële processen. Ongeveer een kwart van het totale waterverbruik in België is voor rekening van de industrie; iets meer dan de helft ervan wordt gebruikt voor industriële koeling. Als we het koelwater buiten beschouwing laten, draagt de technologische industrie maar voor 5,6% bij aan het totale waterverbruik. Toch willen we ons waterverbruik verder afbouwen.
Onze bedrijven leverden de voorbije jaren ook heel wat inspanningen om hun emissies naar het oppervlaktewater te reduceren. Zo is de vuilvracht aan metalen de voorbije jaren sterk afgenomen. We nemen onze verantwoordelijkheid om onze wateremissies nog verder te doen dalen.
Lucht
In de EU zijn er elk jaar meer dan 400.000 vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van luchtverontreiniging (bron: Europees Milieuagentschap). Europa wil dat aantal tegen 2030 met 52% doen dalen ten opzichte van 2005, door de luchtkwaliteitsnormen meer in lijn brengen met de aanbevolen normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het wil ook de oppervlakte van ecosystemen waar de grenzen voor vermesting zijn overschreden met 35% reduceren vergeleken met 2005. Onze leden hebben de voorbije jaren al sterk ingezet op het verlagen van hun luchtemissies. We engageren ons om onze emissies naar de lucht verder te doen afnemen.
Bodem
De bodem is een belangrijker leverancier van ecosysteemdiensten zoals voedselproductie, zuivering van het grondwater, het vasthouden van water zodat er minder wateroverlast optreedt, het vastleggen van koolstof enzovoort. Toch is ongeveer 60 tot 70% van de bodems in de EU niet gezond (bron: Europese Commissie). Industriële verontreiniging is een van de oorzaken; in België gaat het hoofdzakelijk om historische verontreiniging. Preventieve maatregelen zorgen ervoor dat nieuwe bodemverontreiniging, als gevolg van calamiteiten, minimaal blijft. Onze leden komen hun verplichtingen na om bodemonderzoeken en eventuele bodemsaneringen uit te voeren waar nodig.
Digitale technologie helpt met milieumonitoring
Digitale en andere technologie helpt om de impact op het leefmilieu van onze eigen sector en van andere sectoren en bedrijven te verminderen. Zo laat het internet of things sensor-, data- en netwerktechnologie toe om de water- en luchtkwaliteit in real time te monitoren. Ook om het risico op overstromingen en droogte te monitoren en te beperken creëert technologie heel wat mogelijkheden. Denk maar aan AI om snel en accuraat overstromingen van waterlopen te kunnen voorspellen. Datamanagement en data-analytics worden ingezet om grote hoeveelheden metingen te capteren, te analyseren en te verbinden om zo milieugerelateerde beslissingen te nemen.
Engagementen
- We beschermen het milieu door onze emissies naar lucht, water en bodem verder te reduceren.
Indicatoren
- Totaal waterverbruik
- Verbruik grondwater, oppervlaktewater en leidingwater versus waterhergebruik
- Totaallozing van metaal, nutriënten en zuurstofbindende stoffen naar oppervlaktewater
- Totaalemissie van fijn stof en NMVOS (niet-methaan vluchtige organische stoffen) naar de lucht
- Verzurende deposities
- Aantal oriënterende bodemonderzoeken dat nog moet worden uitgevoerd
Waar staan we vandaag?
(In dit deel zijn alleen de cijfers over het Vlaamse Gewest opgenomen. In ons volgende rapport streven we ernaar om ook cijfergegevens voor het Brusselse Hoofdstedelijke en het Waalse Gewest op te nemen.)