Digital4Climate

De ‘twin transition' of dubbele transitie (groen én digitaal) is een van de Europese leidmotieven voor de komende jaren. Digitale technologie kan de groene transitie vergemakkelijken op meer dan één niveau: de koolstofuitstoot in verschillende sectoren terugdringen, betere recyclage, enzovoort. 

In verschillende studies is de impact van digitale technologieën op de klimaatopwarming onderzocht. Volgens de GeSI-studie bijvoorbeeld, zou digitale technologie de koolstofvoetafdruk in andere sectoren met gemiddeld 20% kunnen verkleinen. Een recente Duitse studie van Accenture en Bitkom concludeert dat digitale technologieën ten belope van 39 tot 58% (gematigde respectievelijk versnelde digitalisering) kunnen bijdragen tot de Duitse koolstofreductiedoelstellingen tegen 2030. Het potentieel van die digitale technologieën zou bovendien zes tot zeven keer groter zijn dan hun eigen koolstofvoetafdruk.   

In samenwerking met Accenture lanceerde Agoria Digital4Climate: een studie om de impact van digitale technologieën op de koolstofvoetafdruk in België te meten. Ons onderzoek zal bestaan uit een becijferde evaluatie van de impact van de meest veelbelovende digitale technologieën in de vier meest energie-intensieve sectoren in België (maakindustrie, transport, energie en gebouwen). Daarnaast reiken we aanbevelingen en best practices aan voor bedrijven, overheden en burgers. 

De resultaten van deze studie zouden tegen mei 2022 beschikbaar zijn.