Waarom is dit belangrijk?
De Belgische economie trekt opnieuw aan en daardoor groeit de vraag naar geschikte werkkrachten nog meer dan de voorbije jaren. Tussen nu en 2030 moeten minstens 300.000 mensen geactiveerd worden om ons welvaartsniveau op peil te houden. Om de digitalisering en de groene transitie vaart te geven, staan bedrijven bovendien voor grote veranderingen, waarin ze ook hun medewerkers willen en moeten meenemen. Zo blijkt uit de studie van Be The Change* dat automatisering en digitalisering bepaalde jobs overbodig maken, maar dat in een digitaliserende wereld en door de groene transitie ook een veelvoud van nieuwe jobs ontstaat.
Binnen de technologische industrie zetten we daarom in op duurzame tewerkstelling. Dat houdt in dat we de juiste condities creëren voor een lange, gezonde en gelukkige loopbaan van onze medewerkers. Cruciaal daarbij is dat mensen weten welke competenties en skills ze nodig hebben, niet alleen in hun huidige job, maar ook om in de toekomstige economie volwaardig te kunnen meedraaien. Als werkgever zien we het als onze verantwoordelijkheid om mensen bewust te maken van de noodzaak om zichzelf te ontwikkelen met het oog op de toekomst.

Om mensen toe te laten hun competenties en vaardigheden bij te schaven, stellen we niet alleen formele opleidingen en vormingen ter beschikking. Onze leden ontwikkelen zich ook tot lerende organisaties, waar werknemers op diverse momenten, in uiteenlopende vormen en op verschillende plekken kunnen bijleren.
*In het Be The Change-programma legt Agoria de wijzigende behoeftes op de Belgische arbeidsmarkt bloot. Die inzichten dienen als basis voor overheden, sectoren, bedrijven en individuen om hun toekomstige hr-beleid vorm te geven. Meer info op agoria.be.
Technologie voor duurzame tewerkstelling
Technologische ontwikkelingen helpen mensen om zelf werk te maken van hun ontwikkeling en inzetbaarheid. Zo maken ze het eenvoudiger om opleidingen te volgen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Afstandsleren, MOOC’s (Massive Open Online Course) en andere online cursussen, digitale leerplatformen en ‘blended’ onderwijs zijn daar voorbeelden van. Virtual reality helpt mensen in opleiding dan weer om aangeleerde vaardigheden in een virtueel-reële omgeving te oefenen.
Technologische oplossingen zoals augmented reality, exoskeletten of cobots (collaboratieve robots), ‘operator support’-systemen, serious games en digitale assistentie kunnen mensen met een beperking ondersteunen in taken die ze anders moeilijk kunnen uitvoeren, waardoor ze toch in aanmerking komen voor een bepaalde job.
Engagementen
- We creëren netto 40.000 extra jobs en vullen die ook in tegen 2030.
- We zorgen ervoor dat werknemers in onze sector kunnen weten welke competenties nodig zijn voor hun job in 2030 en daarvoor de nodige opleiding krijgen.
Indicatoren
- Aantal mensen tussen 20 en 64 jaar aan het werk (België)
- Aantal mensen tewerkgesteld in de technologische industrie
- Aantal openstaande vacatures in de technologische industrie
- Aantal bedrijven dat een programma of tool ter beschikking heeft om de benodigde competenties van hun werknemers in kaart te brengen
Waar staan we vandaag?